środa, 11 marca 2015

Zupa jarzynowa z kluseczkami jaglanymi, bez mięsa / Vegetable soup with small millet dumplings, without meat

Chłodno, szaro i deszczowo.... grrrrr... Oj jak ja nie lubię takich dni! Jestem strasznym zmarzluchem, dlatego postanowiłam dzisiaj ugotować ciepłą i pełną warzyw zupę . Ponieważ nie robiłam jej na mięsie, uznałam że coś do niej trzeba dodać. Ani makaron ani ryż nie wchodził w grę. Miałam ochotę na kaszę jaglaną, a równocześnie marzyły mi się kluseczki lane w zupie. Dlatego też połączyłam te dwie zachcianki i powstały kluseczki lane z mąki jaglanej. Dzięki temu zupa zrobiła się jeszcze bardziej gęsta i pożywna:) 

Chilly, grey and rainy.... grrrrr..... I hate days like today! I am a person who gets cold easily, therefore I decided to cook warm and full of vegetables soup. I didn't use meat, so I stated to add something more. But no rice and no pasta. I wanted to eat millet, but on the other hand I have dreamed about batter dumplings since long time. So I realized my whim and finally I made millet dumplings. By dint of it, the soup was more thick and nutritious. 




SKŁADNIKI:

zupa
1 litr wody
1 mała marchewka
1 gałązka selera naciowego 
1 średnia pietruszka
3 krążki pora 
2 liscie laurowe
2 ziela angielskie
1 owoc jałowca
pieprz

3 różyczki kalafiora
3 różyczki brokuła
1-2 garści fasolki szparagowej
4 łyżki domowej vegety (sól morska, włoszczyzna suszona, kurkuma)
2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku

natka pietruszki do podania

kluski
1 jajko
3-4 łyżki mąki jaglanej (zmielona kasza jaglana)
szczypta soli himalajskiej i czosnku granulowanego



INGREDIENTS:

soup
1 litre of water
1 small carrot
celery stalk 
1 middle parsley root
3 circules of leek
2 bay leaves
2 whole allspices
1 juniper berry
black pepper

3 cauliflower crowns
3 broccoli crowns 
1-2 handfuls of green beans
4 tbsp homemade vegeta (see salt, dehydrated vegetables, curcuma)
2 cloves of garlic

parsley tops 

dumplings
1 egg
3-4 tbsp millet flour

pinch of himalayan salt and granulated garlic





PRZYGOTOWANIE:

Produkty z pierwszej części składników na zupę zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 min. na małym ogniu. Następnie dodajemy składniki z drugiej części i gotujemy kolejne 20 min. (po tym czasie warzywa powinny być miękkie, ale nierozgotowane). Kaszę jaglaną miksujemy na mąkę (można też użyć sklepowej mąki jaglanej). Do szklanki wbijamy jajko, rozbełtujemy, mieszamy z mąką, solą i czosnkiem do pożądanej konsystencji. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąkę, jeśli za gęste - wodę. Zupę próbujemy. Można dodać więcej pieprzu dla podkreślenia ostrości lub inne ulubione przyprawy. Nie dodajemy kostek rosołowych ani maggi! Następnie do gotującej się zupy wlewamy cienką strugą ciasto i delikatnie mieszamy. Gotujemy jest przez 2 minuty i podajemy z posypaną natką pietruszki. 


INSTRUCTIONS:

All products from first part of ingredients for soup put to the pot, pour water over them and simmer for 30 minutes. Add ingredients from second part and simmer about 20 minutes until vegetables are soft, but not mushy. Millet flour, egg, salt and garlic mix together to make a batter that can be dropped from a spoon. Try your soup. You can add more pepper or favourite spices. Don't use stock cubes and maggi liquid! Drop batter into boiling soup and be careful with stiring. Boil 2 minutes and serve with parsley tops.


Zielono mi!

2 komentarze :

  1. mniam, super zupka na zbliżającą się wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się:) im bardziej kolorowo na talerzu, tym lepiej dla naszego organizmu:)

      Usuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...