sobota, 5 marca 2016

Szarlotka jaglana bez cukru i mąki

Ta szarlotka to hit! :) Przepis na to niewinne małe co nie co stanie się chyba moim ulubionym:) Chciałam stworzyć coś na szybko do po południowej herbaty, coś co będzie zdrowe, proste i smaczne:) I tak całkiem przypadkiem stworzyłam szarlotkę z kaszy jaglanej, która smakuje wybornie...! Mogłabym tu wypisywać wszystkie ochy i achy, ale najlepiej będzie, jak sami spróbujecie i się przekonacie:) Ale uwierzcie mi - warto!:)



SKŁADNIKI:

1,5 szklanki (ok. 270g) suchej kaszy jaglanej + woda do ugotowania
1/2 szklanki mleka
100g (ok.16 szt.) daktyli + woda do zalania
szczypta stewii 100%
wanilia mielona lub ziarenka z laski wanilii
1 białko z jajka
1/2 łyżki oleju kokosowego

3-4 jabłka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
cynamon,stewia do smaku

5 łyżek płatków owsianych
5 łyżek maki owsianej
1 łyżka miodu
20g masła
odrobina stewii


PRZYGOTOWANIE:

Ciasto
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw.
W tym czasie opłucz kaszę dwukrotnie i ugotuj do miękkości.
Gdy kasza lekko ostygnie, dodaj do niej mleko, daktyle (razem z wodą), białko, stewię, wanilię, olej i dobrze zmiksuj. Spróbuj...
Uwaga! Grozi to wyjedzeniem całej zawartości miski ;P 
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (ja zamoczyłam palce w oleju kokosowym, żeby nawilżyć nim delikatnie papier).
Masę jaglaną wyłóż i rozprowadź (może się lekko kleić do łopatki, ale to nic - zawsze można "oblizać":P).

Jabłka
Umyte jabłka obierz ze skórki i wytnij gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce lub zmiksuj blenderem.
Dodaj cynamon i stewię. Jeśli jest wystarczająco słodkie, to dosyp jeszcze skrobię ziemniaczaną i tak przygotowany mus jabłkowy wyłóż na spód ciasta.

Kruszonka
Wszystkie składniki wymieszaj i ugniataj ręką, aż do uzyskania kruszonki.
Posyp nią wierzch szarlotki.

Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika na 180stopni i piecz około 45-50min.
Po około 20 minutach sprawdź, czy kruszonka za bardzo się nie przyrumieniła. Jeśli jest wystarczająco upieczona, to przykryj ciasto papierem i piecz dalej.
Upieczone ciasto wyciągnij z blaszki i odstaw do ostygnięcia.


PACHNIE NIEBIAŃSKO I SMAKUJE SUPER SMACZNIE! :) 
ZDECYDOWANIE POLECAM:)




8 komentarzy :

  1. O, cudowna :) Chyba muszę wyposażyć się w większą ilość kaszy jaglanej i próbować tych wszystkich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaką użyła Pani blaszkę? Chodzi mi o rozmiar.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam ;) jakie rozmiary miała blaszka w której pieczone było ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem na 100% pewna, ale raczej była to kwadratowa blaszka:) pozdrawiam;)

      Usuń
    2. Pytanie dotyczyło rozmiaru blaszki, a nie jaką było figurą geometryczną. A tak na marginesie wrzucając przepis informacja o wielkość blaszki jest jedną z najważniejszych informacji, która powinna się znaleźć w przepisie.

      Usuń
  5. Warstwa jaglana cała się rozlała. Nie mam pojęcia jak to Pani zrobiła, że to stała masa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...