środa, 23 marca 2016

Jaglosernik na spodzie z orzechów włoskich | bez mąki, cukru i tłuszczu

Kolejny super smaczny i zdrowy wypiek z kaszą jaglaną w roli głównej! Jestem wniebowzięta tym, co dzisiaj wykombinowałam. Ten jaglosernik, za sprawą orzechowego spodu, przypomina mi odrobinę smak sernika z dzieciństwa:) Moja mama do swojego sernika dodawała tylko orzechy włoskie, bo ja zawsze się krzywiłam na widok rodzynek (i tak mi zostało do dzisiaj...;P).
Mój dzisiejszy wypiek to nie tylko świetna propozycja na wielkanocny stół. Jest to super proste ciacho, które można zrobić zawsze i wszędzie, a z dodatkiem orzechowej posypki tworzy pyszną całość;) W dodatku jest bez mąki, cukru i tłuszczu i nadal smakuje rewelacyjnie:) Przekonajcie się sami!:)


SKŁADNIKI:
 
spód
100g orzechów włoskich
50g śliwek suszonych
30g otrębów owsianych
3 łyżeczki kakao
wanilia mielona
szczypta soli himalajskiej/morskiej
stewia 100%
1 łyżeczka ksylitolu w pudrze

ciasto
200g suchej kaszy jaglanej
150ml mleka 
250g twarogu chudego
3 jajka
15g ksylitolu w pudrze
stewia 100%
wanilia mielona
szczypta soli himalajskiej/morskiej
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki syropu klonowego

wierzch 
garść orzeszków ziemnych prażonych bez soli
1 łyżeczka miodu
szczypta soli

(opcjonalnie polewa)
2 łyżeczki kakao
4 łyżeczki mleka
stewia 100%
szczypta soli 
 

PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj kaszę. W tym czasie przygotuj spód.
Śliwki zalej gorącą wodą (tylko tyle, aby pokryła owoce) i odstaw na kilka minut. 
Orzechy rozdrobnij w moździerzu i połącz z otrębami i kakao. 
Śliwki zmiksuj (razem z wodą), posłódź ksylitolem i taką ilością stewii, aby było wystarczająco słodkie (uważaj, żeby nie przesadzić - stewia jest słodka i ma specyficzny smak). Dopraw wanilią i szczyptą soli. 
Mus śliwkowy dodaj do sypkich składników i połącz.
Gotowy spód wyłóż w okrągłej formie na papier do pieczenia (tylko spód) i rozprowadź po całej powierzchni. 
Odstaw. 
Ugotowaną kaszę wymieszaj z mlekiem i zmiksuj. Dodaj ser i powtórnie zmiksuj na jak najgładszą masę. Dodaj jajka oraz pozostałe składniki i porządnie wymieszaj. Spróbuj (w razie potrzeby dosłódź).
 Gotową masę jaglano-sernikową przełóż na orzechowy spód.
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piecz około 35minut. 
Gdy się upiecze, wyłącz piekarnik i pozostaw jeszcze w nim ciasto do całkowitego wystygnięcia. 
Ostudzone ciasto udekoruj orzechową posypką (połączone orzechy z miodem i solą się kleją, ale nie trzymają się zbytnio ciasta) i polej ewentualnie polewą czekoladową.


Święta w zdrowszej wersji nie muszą być nudne i niesmaczne!
Wręcz przeciwnie:) 


2 komentarze :

  1. Super miks twarogu i kaszy, chyba muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...