sobota, 26 marca 2016

Pieczony indyk idealny na kanapkę

Jeśli macie okazję gdzieś jeszcze dzisiaj dostać filet z indyka, to koniecznie kupcie i zróbcie domową, zdrową i pyszną pieczeń na kanapkę. Będzie idealna do jutrzejszego świątecznego śniadania. Pieczywo z plastrem indyka, musztardą, pomidorem i rukolą, albo bagietka z indykiem, serem białym, dżemem truskawkowym i rukolą, to cudne połączenia smaków. Taka pieczeń jest o niebo lepsza od kupnych wędlin, ponieważ jest to 100% mięsa pozbawione wszystkich spulchniaczy, konserwantów i innych śmieci. Dostałam ten przepis od mamy mojego chłopaka, który pochodzi z jakiejś gazety. Nie znam źródła. Ja tylko troszkę zmieniłam proporcje i sposób podania. Jeśli już nikomu nie uda się dostać mięsa w dniu dzisiejszym, to przepis nie ucieknie - będzie na kolejne dni. Kto spróbuje?:)


SKŁADNIKI:

500g filetu z indyka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1/2 opakowania curry
4 łyżki oleju rzepakowego
(odrobina oregano, bazylii lub ulubionych ziół opcjonalnie) 

*****

 PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyj i natnij tak, aby powstał jeden duży płat. 
Folią spożywczą przykryj i rozbij delikatnie tłuczkiem.
Następnie polej 2 łyżkami oleju po wewnętrznej stronie indyka, wyciśnij 2 ząbki czosnku, posyp 1/4 opakowania curry, przypraw solą i pieprzem oraz ewentualnymi ziołami wedle uznania i wszystko rozetrzyj równomiernie po całości.
 Mięso zwiń w roladę, polej pozostałymi 2 łyżkami oleju po zewnętrznej stronie, przypraw pieprzem i resztą curry.
Zwiń ciasno w folię aluminiową i piecz w temperaturze 190stopi przez godzinę. 


2 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...