Ilość składników może Was przerazić, ale uwierzcie mi na słowo - to wcale nie wymaga poświęcenia aż tyle czasu (ok. 30min) i jest bardzo proste w przygotowaniu. Więc do dzieła!
SKŁADNIKI:
(na 2-3 porcje)
(na 2-3 porcje)
mięso
400g mielonego mięsa z kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka przyprawy zioła tajskie (Kotanyi)
1 łyżka kminu rzymskiego
1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
szczypta soli himalajskiej, pieprzu ziołowego i papryki wędzonej
2 łyżki ostropestu plamistego
chia z otrębami owsianymi
kalafior
1 główka kalafiora
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego (zapachowego)
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól himalajska i pieprz
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego (zapachowego)
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól himalajska i pieprz
sos musztardowy
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy
3 łyżki mleka sojowego (niesłodzonego, w składzie tylko woda i soja)
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki oliwy
3 łyżki mleka sojowego (niesłodzonego, w składzie tylko woda i soja)
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka octu jabłkowego
bułka z dodatkami
2-3 grahamki
1 mniejsze dojrzałe mango
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli czerwonej
1 pomidor
3 garści szpinaku baby
2-3 jajka sadzone
1 mniejsze dojrzałe mango
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli czerwonej
1 pomidor
3 garści szpinaku baby
2-3 jajka sadzone
PRZYGOTOWANIE:
Mięso
Mięso
- Wszystkie składniki wymieszaj (pomijając chia z otrębami).
- Z mięsnej masy utwórz 3 burgery (lub dwa większe).
- Każdy obtocz w niewielkiej ilości chia z otrębami owsianymi.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smaż burgery na średnim ogniu z obu stron do zarumienia.
- Piekarnik rozgrzej do 180stopni.
- Umyte różyczki kalafiora podziel na mniejsze części i wymieszaj z przyprawami.
- Blaszkę spryskaj oliwą, wyłóż warzywo i piecz około 20min.
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik na 200stopni na programie grillowania.
- Grahamki rozkrój na połówki i skrop wodą.
- Do nagrzanego piekarnika włóż bułki i piecz około 5 min (mają się zrobić ciepłe i lekko (!) chrupiące – uwaga żeby nie wyszły za twarde).
- W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: rozbij jajka na rozgrzanej patelni i zrób sadzone, tak aby żółtka pozostały płynne; pokrój w krążki paprykę, cebulę i pomidora, a mango obierz ze skórki i podziel na plastry.
- Podpieczone bułki wyjmij z piekarnika. Spód każdej grahamki wysmaruj obficie sosem i wyłóż po garści szpinaku. Następnie połóż plaster mango, usmażone mięso, krążek pomidora, papryki i cebuli. Polej odrobiną sosu, a na wierzch połóż jajko sadzone. Drugą połówkę grahamki również posmaruj sosem i przykryj nią całość.
- Do burgera serwuj pieczonego kalafiora.
P.s. I jak kochani? Było to tak bardzo skomplikowane? NIE! :)
Koniecznie się pochwalcie, jak Wam smakowało:) Buziaki!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie, tak kolorowo :)
OdpowiedzUsuńUaa, połączenie zupełnie mi nie znane, intrygujące!
OdpowiedzUsuń