sobota, 22 października 2016

Kasza jaglana z batatem, żółtą cukinią, rozmarynem i jajkiem sadzonym / Weekend na wsi

Dzisiejszy wpis powstał na łonie natury i z dala od miejskiego zgiełku. Prosty, zdrowy i idealny dla leniuchów:) Kasza jaglana, a do tego warzywa z jesiennych zbiorów i jajka od szczęśliwych kur. Na wsi je się prosto, ale za to z produktów od rolnika! Myślę że każdy powinien zdecydować się na taki wypad poza miasto – dzięki niemu odpoczniecie, zrelaksujecie się i poczujecie wiejski klimat:) Zapraszam po przepis:)


Zdecydowanie jestem miastową dziewczyną... ale życie na łonie natury zrobiło na mnie ogromne wrażenie! Nie sądziłam, że będę się tak bardzo zachwycać urokami prostego, spokojnego, wiejskiego życia. Wyjazd był spontaniczny dzięki mojej przyjaciółce, która zabrała mnie do domku jej mamy... Zakochałam się od pierwszego wejrzenia...<3 


Domek widziałam po raz pierwszy i miałam szczęście...trafiłam tam w samym środku pięknej i kolorowej jesieni. Do pełni szczęścia tylko zabrakło słońca (szczególnie, że tydzień wcześniej było jeszcze 25 stopni, a moja koleżanka z jej mamą opalały się w ogródku).
Wejście na werandę... mmm... :) Bajka:) Sami zresztą oceńcie (zdjęcie powyżej).


Do domku należy również rzeczka, która dodaje dodatkowego uroku całej posiadłości. 



 Było przeraźliwie zimno w ten weekend i nawet kwiatuszki to odczuły:( Ale i tak ładnie się trzymały:)


 

W gospodarstwie obok pomykały sobie po podwórku kurki i piesek:)

 

I były też świnki w oborze:)


A poniżej jeszcze odrobina kolorków i zbliżeń na akcenty z werandy...
 
...oraz olbrzymie cukinie, z których powstał dzisiejszy przepis:) 
 

Ale chyba wystarczy już tych zdjęć i pora na przepis:)
Gotujecie ze mną?:)



 SKŁADNIKI:


1 batat
1 pomidor
1 mała cukinia żółta (lub 1/2 większej)
1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
1 łyżeczka rozmarynu
szczypta soli morskiej, pieprzu i cynamonu
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
***
100g suchej kaszy jaglanej (1 woreczek)
szczypta soli morskiej
oliwa z chili
3 jajka
1/2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego


PRZYGOTOWANIE:  

Warzywa
  1. Skrój pomidora, cebulę, batata i cukinię.
  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy.
  3. Dodaj całe ząbki czosnku, rozmaryn oraz cynamon i smaż chwilkę, aż przyprawy uwolnią swój aromat.
  4. Wrzuć pokrojonego pomidora i smaż aż wypuści sok.
  5. Dodaj pozostałe warzywa i duś aż będą al dente. W razie potrzeby podlej wodą.
  6. Dopraw solą i pieprzem. Spróbuj. W razie potrzeby dodaj więcej rozmarynu bądź szczypty cynamonu.
Kasza i jajka
  1. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Kiedy warzywa będą gotowe, przełóż je do miski, a na patelnię dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Przesmaż na chwilkę przyprawiając szczyptą soli i skrapiając oliwą z oliwek z chili.
  3. Kaszę zdejmij z patelni i przełóż do miski z warzywami. Dodaj olej kokosowy i wbij jajka. Smaż do momentu ścięcia się białek (żółtka niech pozostaną płynne).

Rada: Możesz wszystko smażyć osobno i też tak nakładać na talerze. Bardziej wygodną wersją, dzięki której mniej będziesz zmywał naczyń :), jest przyrządzenie wszystkiego na jednej patelni – ugotowaną kaszę przełóż do gotowych warzyw, wymieszaj, przełóż na talerze, usmaż jajka, dodaj je na przygotowane danie i delektuj się smakiem zdrowego, szybkiego, prostego i pysznego obiadu:) Smacznego!




5 komentarzy :

  1. Pięknie to wygląda! Kocham kaszę jaglaną, a takie śniadanie to mogłabym jeść codziennie! Zapraszam na kluski dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Julio! Ja również jestem wielką fanką kaszy jaglanej:) więc jak tylko mogę to robię:) A Twoje kluseczki - palce lizać;) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Cudowny pomysł! Ja ostatnio mam bzika na punkcie śniadaniowej jaglanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, dla mnie kasza w nowej odsłonie ! Pychotka !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...