czwartek, 3 listopada 2016

Zupa krem z grillowanej papryki z parmezanem

Na długi weekend wybrałam się do Holandii, gdzie nie tylko całymi dniami i nocami tańczyłam, ale też i robiłam zdjęcia w trakcie festiwalu. Było cudownie! Małą ilość snu i niewyspanie zrekompensowały mi promienie słoneczne, dużo ruchu i wspaniali otaczający mnie ludzie z całego świata. Pomimo lekkiego zmęczenia organizmu, uśmiech na mojej twarzy nie znikał. Do momentu, kiedy wróciłam wczoraj późnym wieczorem do Warszawy. Pierwsza myśl, jaka się zrodziła w mojej głowie to: "jest potwornie zimno!!!! Brrrrr....". Cały mój entuzjazm opadł, dlatego postanowiłam ugotować coś pysznego, co mnie rozgrzeje i sprawi, że nabiorę więcej energii. Powstało coś nieoczekiwanie pysznego - zupa-krem z grillowanej papryki z parmezanem i kleksem z jogurtu naturalnego. Pycha!:)


Przepis powstał też przy okazji współpracy z Bakomą, co oznacza że szykujemy dla Was konkurs! A jak jest konkurs to są i nagrody! Już niedługo zdradzimy Wam więcej szczegółów, a póki co zapraszam po przepis. 
UWAGA! Dla chętnych, którzy chcieliby wziąć udział w konkursie, proponuję od razu zrobić apetyczne zdjęcie z widocznym opakowaniem jogurtu Naturalnego Gęstego:)
 
SKŁADNIKI:

1 mala cebula 
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
4-5 papryk czerwonych
200g przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju kokosowego
oliwa z oliwek
szczypta soli, pieprzu i papryki wędzonej
2 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka bazylii
odrobina stewi/ksylitolu lub innego zdrowego słodzidła dla smaku
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki tartego parmezanu + do posypania
jogurt Naturalny Gęsty Bakomy

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę, marchewkę, seler i paprykę pokrój w większą kostkę.
Kawałki papryki posmaruj pędzelkiem nasączonym oliwą i grilluj (na patelni grillowej) z obu stron.
W tym samym czasie na rozgrzany olej wrzuć cebulę i smaż aż lekko się zeszkli.
Dodaj marchewkę, seler i paprykę.
Smaż chwilę aż warzywa lekko zmiękną.
Dodaj przecier pomidorowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, dwie lub trzy łyżki parmezanu  i odrobinę czegoś słodkiego dla smaku. 
Gotuj jeszcze przez 5-10 minut.
Zmiksuj całość na jednolitą konsystencję zupy-kremu. 
Podawaj posypane parmezanem i z dużym kleksem jogurtu naturalnego.


SMACZNEGO!


3 komentarze :

  1. Ma cudownie kuszący kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie gęste, jesienne kremy ;-) Twój to prawdziwa bomba witaminowa!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...