poniedziałek, 7 listopada 2016

Omlet z karmelizowaną gruszką i karmelem daktylowym

Dzisiaj proponuję Wam jesienne niebo w gębie:) Idealne na śniadanie, podwieczorek, czy jako zachcianka na zdrową słodycz. Omlet jest super smaczny i pożywny. Kto się skusi na kawałeczek?:)

Przepis ten bierze również udział w konkursie zorganizowanym we współpracy z Bakomą. Szczegóły już niebawem! W tym wypadku także zachęcać Was będę na przygotowanie tego dania i zrobienie apetycznego zdjęcia z umieszczeniem jogurtu Naturalnego Gęstego od Bakomy! Do dzieła! :)

SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)

4 jajka
1 duży banan
szczypta cynamonu

2 gruszki
4 łyżeczki miodu
cynamon

duży jogurt Naturalny Gęsty Bakomy

2 garści daktyli+woda do zalania 
2 łyżki masła orzechowego 100% (zmiksowane orzechy archaidowe)

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut.
Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj razem z jajkami i cynamonem.
Rozgrzej odrobinę oleju kokosowego na patelni i wylej masę jajeczną.
Omleta smaż aż do ścięcia spodu, następnie ostrożnie przełóż na drugą stronę.

Na osobnej patelni podpraż gruszki, dodaj miód i cynamon i karmelizuj (miód powinien oblepić owoce).

Wodę z daktyli odlej i odłóż.
Zmiksuj owoce z masłem orzechowym.
W celu rozcieńczenia karmelu, dodaj odrobinę wody z daktyli.

Gotowego omleta posmaruj jogurtem, wyłóż karmelizowanymi gruszkami, polej karmelem daktylowym i posyp cynamonem.

Mniaaamm...:)
 



2 komentarze :

  1. Niewiele składników, ale super efekt, na śniadanie ideał! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...