czwartek, 26 marca 2015

Kasza gryczana z pikantnym indykiem i warzywami / Buckwheat with spicy turkey and vegetables

Dawno nie jadłam kaszy gryczanej, dlatego postanowiłam to nadrobić:) Potrawa jest jak zwykle szybka do zrobienia, aromatyczna, kolorowa i pikantna:) Ciesz się zdrowiem!:)

I haven't eaten buckwheat for a long time, that's why I decided to make up for backlog:) The dish is very guick to make (as usual), aromatic, colourful and a little bit of spicy:) Enjoy good health!:)






Kasza gryczana z powodzeniem może zastąpić ziemniaki i ryż w obiedzie. Nada się również do deserów i dań na słodko. Nie zapominajcie o niej w swej codziennej diecie, bo dostarcza niezwykle dużo wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem krzemu, witamin z grupy B, błonnika, minerałów, przeciwutleniaczy, a także ma działanie lekko alkalizujące (podobnie jak kasza jaglana), co oznacza iż nie zakwasza organizmu. Wszystkie gryczane produkty są bezglutenowe!

Buckwheat can be used in your dinner instead of potatoes and rice. You can use it also in desserts and sweet meals. Don't forget about it in your daily diet, because backwheat delivers a lot of nutritive values. It is rich source of silicon, B-vitamins, cellulose, minerals, anti-oxidants, and it is an alkaline forming (as millet), which helps you cleanse and detoxify your body. All buckwheat products are gluten-free!




SKŁADNIKI:

50g suchej kaszy gryczanej
130g filetu z indyka
110g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oleju roślinnego (rzepakowy, sezamowy, kokosowy)
1 papryczka chili
1/2 małej cebuli 
1 mała marchewka
1 gałązka selera naciowego
1 ząbek czosnku
kurkuma, kmin rzymski, sól himalajska
rukola (do posypania na wierzchu)


INGREDIENTS:

50g dry buckwheat
130g turkey
110g tomato puree
1 tsp oil (rape, sesame, coconut)
1 fresh chili
1/2 small onion
1 small carrot
1 cellery stalk
1 clove of garlic
curcuma, cumin, himalayah salt
rucola (for a decoration)




PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj kaszę gryczaną. W tym czasie, pokrój w plasterki cebulę, marchewkę, seler i chili, wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż przez 3 minuty. Dodaj pokrojonego indyka, przyprawy i smaż do momentu aż lekko zbrązowieje, cały czas mieszając. Zalej przecierem pomidorowym i duś jeszcze przez 5 minut. Na talerz wyłóż kaszę, indyka z warzywami i posyp rukolą. Gotowe:)


INTRUCTIONS:

Cook buckwheat. At the same time slice onion, carrot, cellery and chili, throw into a hot oil and fry for 3 minutes. Add sliced turkey, spices and fry until meat will be a little bit brown (all the time stir it). Pour tomato puree over meal and stew for 5 minutes. Put on your plate buckwheat, turkey with vegetables and sprinkle rucola on the top. Ready:)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...