niedziela, 8 marca 2015

Kalafiorowy 'ryż' z warzywami i krewetkami / Cauliflower 'rice' with vegetables and shrimp

Ten przepis jest dokładnym odzwierciedleniem tego, jak się wczoraj czułam:) Totalne przeciwieństwo piątkowego dnia! Słońce, brak kurtki, trampki, błękitne niebo.... Oj tak.... Tego mi trzeba było!:)

This recipe is a reflection of my feelings yesterday:) The opposition of friday. Sun, no coat, sneakers, blue sky... oh yes... It's what I needed the most!:)



Obawiam się, że każde kolejne posty będą naznaczone moim podnieceniem związanym z nadchodzącą wiosną... Wybaczcie, ale to, jak na mnie słońce, kolory i budząca się do życia przyroda działa....jest chyba nie do opisania:) Postaram się nie przesadzać z tą euforią.... 

I am so excited about the arrival of spring! You need to forgive me my excitement:) But nature is coming to life! And the sun is shining:) So I am really happy:) But I will try to not overdo with my euphoria...




Dzisiaj będzie kolorowo, wiosennie i pysznie! Danie pełne warzyw i zdrowego białka, orzeźwione szklanką wody z lodem, cytryną i miętą....mmmm:)

Today will be colourfully, spring-like and delicious! Dish full of vegetables and healthy proteins refreshed a glass of water with ice, lemon and mint.... mmmm:) 




SKŁADNIKI:

1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
65g krewetek

1 łyżka oleju sezamowego
200g kalafiora
1 gałązka selera naciowego
40g pora
50g papryki czerwonej
50g papryki żółtej
40g fasolki szparagowej
90g cukini
1/2 papryczki chili zielonej
1/2 papryczki chili czerwonej
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka domowej mieszanki typu vegeta
odrobina papryki słodkiej, chili, kminu rzymskiego, ziół prowansalskich
czarny sezam do posypania i cytryna do skropienia

woda, kostki lodu, cytryna i mięta


INGREDIENTS:

1/2 tbsp olive oil (less than full)
1 clove of garlic
65g shrimp

200g cauliflower
1 stalk celery
40g leek
50g red pepper 
50g yellow pepper
40g string bean
90g zucchini
1/2 green chilli 
1/2 red chilli
1-2 cloves of garlic
1 tsp own vegeta
a bit of sweet paprika, chili, cumin, herbes de provence
black sesame and lemon juice

water, ice cubes, lemon and mint






PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek i krewetki. Gdy się lekko zarumienią, ściągamy z patelni. Dodajemy olej sezamowy, podsmażamy czosnek, papryczki chili i por, wrzucamy starty na tarce kalafior i  pozostałe warzywa pokrojone w paseczki, przyprawiamy i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy krewetki i mieszamy. Danie skrapiamy cytryną, posypujemy sezamem i podajemy razem z wodą, lodem, cytryną i miętą. 
Smacznego!

Heat a frying pan on high heat. Add olive oil and let it heat up. Fry garlic and shrimp until begin to brown. Take them off, add sesame oil, garlic, chilli and leek. Grate cauliflower and add with other chopped vegetables. Spice with spices and fry few minutes (mix all the time). In the end, add shrimp and mix. Sprinkle dish with black sesame and lemon juice and serve with water, ice, lemon and mint. 
Bon Appetit!





Zielono mi! Wiosenny detoks

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...