wtorek, 24 marca 2015

Oczyszczająca sałatka z grejpfrutem, selerem naciowym i soczewicą / Spring cleansing salad with grapefruit, lentils and cellery stick

Czujecie, że Wasz organizm potrzebuje porządnego zastrzyku witamin, oczyszczenia i przyspieszenia metabolizmu? Dzisiejsza sałatka będzie świetną odpowiedzią na Wasze potrzeby!:)

Do you feel, your body needs a vitamin 'injection', spring cleansing and metabolism acceleration? Today's salad will be great answer for your needs!:)






SKŁADNIKI: 

3 łyżki soczewicy czerwonej + woda do gotowania i 1 łyżeczka domowej vegety 
2 pomidory suszone
1 zielona papryczka chili
1 ząbek czosnku

2 garści roszponki
1/2 grejpfruta czerwonego
1 gałązka selera naciowego
1/3 awokado
kilka plasterków ogórka
kawałek czerwonej papryki

3/4 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka soku ze świeżego grejpfruta
odrobina soku z cytryny
1/3 łyżki syropu klonowego
pieprz



INGREDIENTS:

3 tbsp red lentils + water and 1 tsp homemade vegeta
2 dry tomatoes
1 green fresh chili
1 clove of garlic

2 handfull lamb's lettuce
1/2 red grapefruit
1 sellery stick
1/3 avocado
few slices of cucumber
a piece of red pepper

3/4 tbsp sesame oil
1/2 tbsp apple cider vinegar
1 tbsp fresh juice of grapefruit
a bit of fresh lemon juice
1/3 tbsp maple syrup
pepper




PRZYRZĄDZENIE:

Ugotuj soczewicę wg instrukcji na opakowaniu razem z vegetą. Przygotuj sos. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i spróbuj. Ja niestety zrobiłam go na oko i nie zapisałam dokładnych proporcji. Więc jeśli będzie za bardzo kwaskowaty i gorzki, dodaj więcej oleju i ewentualnie syropu klonowego. Odłóż na bok. Następnie pokrój na kawałki pomidory suszone, papryczkę chili i wrzuć na patelnię (olej jest z pomidorów, ale jeśli ktoś sobie życzy może jeszcze dać dodatkowo) i podsmaż przez chwilkę. Ugotowaną soczewicę dorzuć do warzyw i wyciśnij ząbek czosnku i smaż jakieś 3 minuty (tylko do wymieszania smaków). Roszponkę wyłóż na talerz, dodaj pokrojoną paprykę, ogórka, seler, awokado i grejpfrut. Dodaj soczewicę i wszystko zalej sosem


INSTRUCTIONS:

Cook lentils with homemade vegeta. Prepare dressing. All ingredients mix together and try. If it is too bitter or sour, add more oil or maple syrup. Put back. Slice dry tomatoes and fresh chili, throw into the pan and fry for the moment. Pre-cooked lentil add to vegetables, squeeze clove of garlic and fry about 3 minutes (for mixing tastes). Lamb's lettuce put on a plate, add sliced pepper, cucumber, cellery, awocado and grapefruit. Add lentils and pour dressing over your salad. 




Smacznego! Bon appetit!
Wiosenny detoks

2 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...