sobota, 14 marca 2015

Fasolka szparagowa z jajkiem w koszulce, fetą, siemieniem lnianym i sezamem czarnym / Green bean with poeched egg, feta, linseed and black sesame

Uwielbiam jajka:) W końcu podjęłam się zrobienia jajka w koszulce:) Za pierwszym razem się nie do końca udało, ale za drugim już byłam z siebie dumna:) Może jeszcze nie jest perfekcyjne, ale wszystko co nowe, wymaga praktyki:) A Wy często robicie jajka w koszulce? Zapraszam po dzisiejszy przepis.

I really love eggs:) Finally I have made poeched egg:) For the first time I wasn't able to do it, but for the second one I was proud of myself:) Maybe it isn't perfect, but everything what is new, need time. And you, how often do you make poeched eggs? Check my new recipe.




Sezam. Dlaczego czarny? Różni się od białego nie tylko kolorem i smakiem, ale przede wszystkim właściwościami odżywczymi. Czarny sezam jest niełuskany, zawiera dużą zawartość białka, wapnia i magnezu, jest bogatym źródłem witamin z grupy B, wspomaga pracę żołądka oraz działa silnie regenerująco i wzmacniająco na organizm człowieka. 

Sesame. Why the black one? Difference between black and white sesame is in a colour, taste and nutritional values. Black sesame includes a lot of proteins, calcium and magnesium, it is a rich source of B-complex vitamins, it assists stomach work and it strengthens an organism.


SKŁADNIKI:

200g fasolki szparagowej zielonej
50g fety lub innego solankowego light
1 jajko 
30g awokado
1 garść roszponki
1/2 łyżeczki siemienia lnianego
1/2 łyżeczki sezamu czarnego
oliwa, pieprz
rzeżucha lub inne kiełki


INGREDIENTS:

200g green bean
50g feta light (or another salty cheese)
1 egg
30g avocado
1 handful of field salad 
1/2 tsp linseed
1/2 tsp black sesame
olive oil, pepper
garden cress  or another sprouts





PRZYGOTOWANIE:

Zagotuj wodę. W lekko bulgocącej wodzie zrób wir, do którego wbijesz z jak najniższej wysokości jajko. Gotuj jeszcze przez około 2 minuty. Wyciągnij łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik kuchenny. W tym czasie ugotuj też fasolkę, pokrój fetę i awokado w kosteczkę, a nasiona przypraż na patelni. Na talerz wyłóż umytą roszponkę, fasolkę, fetę, awokado i jajko, posyp nasionami, kiełkami, przypraw pieprzem i skrop oliwą. I gotowe:) Prawda że szybko?:D


INSTRUCTIONS:

Boil water. In the simmering water create a whirpoll and slide an egg into the centre (as close to water as possible). Cook for 2 minutes. Transfer egg by using a slotted spoon and drain it on a paper towel. Cook green bean, cut cheese and avocado to pieces and roste the seeds. Put field salad, bean, feta, avocado and egg on a plate, sprinkle seeds and prouts over food, spice pepper and sprinkle an olive oil. Ready! 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...