środa, 30 września 2015

Pikantny ketchup domowy

Dzisiejszy przepis to coś, co lubi większość ludzkości na tej planecie:) Ketchup prosto ze sklepu jest smaczny, ale niestety często nie zdajemy sobie sprawy, co tak naprawdę w sobie kryje. Konserwanty, chemiczne dodatki, cukier i inne zbędne i niezdrowe składniki sprawiają, że jedzenie go w dużych ilościach niekoniecznie musi posłużyć naszemu zdrowiu. Jednak gdy zrobimy taki ketchup sami w domu.... to już całkiem inna historia. Mamy sezon na pyszne pomidory, więc koniecznie zachowajcie ich aromat w słoikach i zróbcie przetwory, aby móc w zimie cieszyć się ich cudownym smakiem. Zapraszam po przepis:)


 SKŁADNIKI:
(na 1 mniejszy słoik)
1 kg dojrzałych pomidorów (można dodać też trochę małych pomidorków koktajlowych)
1 cebula
1-2 łodygi selera naciowego

1 łyżka octu jabłkowego

sól morska

pieprz

szczypta cynamonu

3 goździki

2 duże liście laurowe

2 ziarenka ziela angielskiego

1 świeże chili bądź w proszku

1 łyżeczka tymianku

cukier trzcinowy/ksylitol/stewia (opcjonalnie)

1 ząbek czosnku


PRZYGOTOWANIE:

Na niewielkiej ilości oleju podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się lekko przyrumieni, dodaj pokrojonego selera. Smaż kilka minut, aby seler troszkę zmiękł. 
Następnie dodaj pokrojone w ósemki pomidory, pozostałe składniki i duś przez co najmniej 40 minut (na małym ogniu). Kiedy pomidory stracą swą objętość i się rozpadną - zmiksuj (po uprzednim wyjęciu liści laurowych, ziela angielskiego i goździków). 

 Przetrzyj przez sitko, albo przez służącą do tego szmatkę i powstały gładki ketchup gotuj jeszcze na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. 
Gotowy ketchup przelej do wyparzonych słoików, mocno zakręć przykrywką i przechowuj w lodówce. 
Można też zapasteryzować (np. w piekarniku), przechowywać w spiżarni, a zimą cieszyć się smakiem pysznych i letnich pomidorów. 


Przepis znajdziecie również na stronie głównej sklepu sieci Carrefour, w zakładce INSPIRACJE

SMACZNEGO!!

2 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...