wtorek, 15 września 2015

Cukiniowe spaghetti z pesto z rukoli

Rukola, parmezan, oliwa i czosnek... lepiej być nie może. MNIAAAMMM!! Kocham połączenie tych smaków. Najczęściej jadam je we włoskiej restauracji na mojej ulubionej, cieniutkiej pizzy. Jest to jedyne miejsce, gdzie skuszę się na ciasto z białej mąki, ale staram się to robić tylko od czasu do czasu. Pizza jest tak pyszna, że ciężko jej się oprzeć. Dlatego zainspirowana tymi właśnie produktami zrobiłam dzisiaj ekspresowy obiad. Proste składniki, bez wydziwiania. Zielono i zdrowo! To lubię:D

Pesto możesz użyć również do wielu innych potraw, tj. makaronu, mięsa, ryb i warzyw, a także jako zamiennik masła czy pasty na kanapkę.
 
 SKŁADNIKI:

pesto
100g rukoli
1 ząbek czosnku
4 łyżki tartego parmezanu
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 płaska łyżka masła orzechowego (100%)
2 łyżki prażonego słonecznika
sól morska, pieprz

cukinia
parmezan 
oliwa



 PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na pesto zmiksuj.
Cukinię zetrzyj na tarce, bądź użyj specjalnej krajalnicy spiralnej do warzyw. 
Cukinię wymieszaj z 2 łyżkami pesto, posyp parmezanem, skrop oliwą. 
Jedz na ciepło lub na zimno. 
SMACZNEGO! 


2 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...