czwartek, 3 września 2015

Grillowane faszerowane kozim serem piersi kurczaka | przepis z konkursu

Dzisiejszy post to przepis na grillowane faszerowane kozim serem piersi kurczaka, czyli przepis z konkursu Jana Niezbędnego, w którym wygrałam nagrodę I stopnia - zestaw noży i desek Szefa Kuchni (bardzo mi się przyda!:D).
Zadaniem konkursowym było odtworzenie podanego przepisu i zrobienie zdjęcia swojej wersji przepisu. Muszę przyznać, że kurczak był pyszny i jak najbardziej wpisuje się w moje kupki smakowe, dlatego z chęcią podzielę się z Wami przepisem na to Mistrzowskie Danie, bo warto! Zapraszam!


SKŁADNIKI:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżeczki sera koziego
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
odrobina sosu sojowego
odrobina soku z cytryny
siekany świeży tymianek
listki bazylii
2 garści zielonej fasolki

sałatka
3 duże pomidory
2 kulki sera mozzarella
świeże listki bazylii
oliwa 
sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, odrobiny sosu sojowego, odrobiny soku z cytryny i siekanego świeżego tymianku. 
W dwóch piersiach kurczaka robimy kieszonkę, doprawiamy kurczaka solą i pieprzem, smarujemy marynatą, również w środku kieszonki. Do środka wkładamy trochę sera koziego i całe listki bazylii, mięso spinamy 2 wykałaczkami. 
Zostawiamy na 30 minut aż mięso przejdzie marynatą. 
Zieloną fasolkę gotujemy i polewamy tą samą marynatą.
Piersi z kurczaka grillujemy z każdej strony na rumiano kilka razy przewracając, aby w środku "doszło". 
Przygotowujemy sałatkę: 3 duże pomidory i 2 kulki mozzarelli kroimy w kostkę, świeże listki bazylii siekamy w cieniutki paseczki, łączymy w misce, doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i skrapiamy obficie oliwą. 

Po oryginalny przepis zapraszam tutaj
Ja zmieniłam tylko szparagi na fasolkę zieloną.

SMACZNEGO!!!!:)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...