sobota, 19 września 2015

Papryka faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem, ciecierzycą i warzywami w sosie pomidorowym

Dzisiaj propozycja na bardzo smaczne i zapiekane w piekarniku danie. Zdrowe składniki, dużo warzyw, dobre źródło białka i węglowodanów. Pycha!:) Mowa o papryce faszerowanej kaszą jaglaną, kurczakiem, ciecierzycą i warzywami. Wszystko to w pomidorowym sosie zapieczone pod plasterkiem żółtego sera. Sezon na paprykę w pełni, więc warto korzystać z tego jakże pysznego i zdrowego warzywa:) Zapraszam po przepis!



SKŁADNIKI:

papryka
1 żółta papryka (bez kapelusza)
oliwa z oliwek
sól, pieprz
odrobina mieszanki przypraw (nasiona/płatki kolendry, kminu rzymskiego, czosnku, chili, imbiru, cynamonu, kurkumy, kardamonu) 

 farsz
3 łyżki suchej kaszy jaglanej
3 łyżki ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
80g filetu z kurczaka
kilka pieczarek brązowych
1/2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
kawałek papryki (odcięta część z ogonkiem)
1/2 cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
oliwa z oliwek
kawałek sera żółtego (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu)
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka mieszanki przypraw (nasiona/płatki kolendry, kminu rzymskiego, czosnku, chili, imbiru, cynamonu, kurkumy, kardamonu)
szczypta kurkumy, soli i pieprzu


sos pomidorowy
1/3 kartonika przecieru pomidorowego (bez dodatków)
4 łyżki wody
1/2 łyżeczki oregano
kilka listków świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu 



PRZYGOTOWANIE:

Papryka

– Nagrzać piekarnik do 230st (może być troszkę mniej – w zależności od piekarnika).
  1. Paprykę umyć i odkroić kapelusz z ogonkiem. 
  2. Naoliwić ją delikatnie od wewnątrz i zewnątrz i przyprawić.
  3. Paprykę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20min.

Farsz

  1. Kaszę jaglaną przepłukać dwukrotnie i ugotować na sypko.
  2. Cebulę, czosnek, seler, papryczkę chili, pieczarki i marchewkę pokroić w kostkę. Wyciąć z papryki ogonek, a pozostałą jej część również pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę i chwilę podsmażać. Dodać czosnek i papryczkę chili i smażyć na złoty kolor.
  4. Dodać warzywa i przyprawy i smażyć około 5 minut (w przypadku gdy daliśmy małą ilość oliwy, można podlać odrobiną wody, aby warzywa nie przywierały do patelni).
  5. Umyty filet z kurczaka pokroić na małe kawałki i dodać do warzyw. Smażyć do momentu, aż mięso lekko się zarumieni.
  6. Zawartość patelni wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną.
  7. Podpieczoną paprykę wypełnić farszem i włożyć do naczynia żaroodpornego. Wokół papryki wyłożyć pozostałą część farszu.

Sos pomidorowy

  1. Przecier wymieszać z przyprawami i wodą.
  2. Zalać nim farsz wyłożony wokół papryki.
– Na wierzch papryki położyć plaster sera żółtego, który można dodatkowo jeszcze „nawilżyć” oliwą.
– Całość piec jeszcze około 15 min. Do momentu, aż ser się dobrze rozpuści (nawet jeszcze bardziej niż u mnie na zdjęciu).



Przepis ten znajdziecie też na stronie CODZISW.MENU w archiwum:) 

SMACZNEGO!
1 żółta papryka (bez kapelusza
oliwa z oliwek
sól, pieprz
odrobina mieszanki przypraw (nasiona/płatki kolendry, kminu rzymskiego, czosnku, chili, imbiru, cynamonu, kurkumy, k

4 komentarze :

  1. Uwielbiam faszerowane warzywa! I chyba skuszę się na taką paprykę - wygląda pysznie. :)
    Bardzo apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też bardzo jestem ZA faszerowanymi warzywami:) mmmm:) Jeśli uda Ci się zrobić taką paprykę, to daj znać:) Chętnie się dowiem, czy Ci smakowało:) Pozdrawiam:)

      Usuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...