czwartek, 19 lutego 2015

Waniliowy budyń quinoa z nasionami chia i jagodami goji | wegańskie, bezglutenowe, bez cukru

Dzisiaj będzie wyjątkowy budyń, który zmienia swój smak i konsystencję w zależności od jego temperatury:) Kiedy jest jeszcze na ciepło, rozpływa się w ustach i jest mocno waniliowy. Kiedy przestygnie, czuć orzechowy posmak komosy ryżowej o konsystencji bardziej galaretkowej (przez nasiona chia). Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani do jej smaku, to proponuję wersję pierwszą. Ale druga również jest smaczna!:)



SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)

8 łyżek komosy ryżowej białej + podwójna ilość wody do gotowania
1 szklanka mleka roślinnego (u mnie zwykłe)
1 łyżka nasion chia
2-3 miarki stewii
1 laska wanilii (ziarenka)
cynamon
1 łyżka zmielonych migdałów (opcjonalnie)

2 łyżki jagód goji
garść orzechów nerkowca
1 banan
1 jabłko
2 patyczki do szaszłyków
rukola do przybrania



PRZYGOTOWANIE:

Komosę płuczemy pod ciepłą wodą i gotujemy około 15-20min. Kiedy zaczyna brakować wody, dolewamy mleko, dodajemy ziarenka wanilii, stewię i odrobinę cynamonu i zostawiamy jeszcze na małym ogniu przez około 5-10 min. W tym czasie kroimy banana na 6 części i jabłko na 8. Na każdy patyczek nadziewamy na zmianę 4 ćwiartki jabłek z 3 kawałkami banana. Odkładamy na bok. Kiedy komosa wsiąknie płyny, miksujemy ją na gładki mus, dodajemy zmielone migdały i chia. Mieszamy (jeśli będzie za gęste, dolewamy mleko). Przekładamy do miseczek, posypujemy jagodami goji, nerkowcami, listkami rukoli i odrobiną cynamonu. Szaszłyk owocowy stawiamy na obręczy miseczki. Jemy na ciepło (mmmmmm:D) lub odstawiamy na jakiś czas, aby wystygło, nabrało innej konsystencji za sprawą chia i jemy wystudzone.










SMACZNEGO!







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...