poniedziałek, 23 lutego 2015

Kotlety z ciecierzycy i komosy ryżowej z sałatką z awokado, pomidora i cebuli czerwonej | wegańskie, bezglutenowe

Dzisiaj zrobiłam ekspresowy obiad idealny dla wegan i osób na diecie bezglutenowej. Kotlety nie zawierają nabiału ani mąki. Są zrobione tylko z ciecierzycy i komosy ryżowej, z dodatkiem przypraw. Zapraszam!



SKŁADNIKI:

na kotlety
125g ciecierzycy ugotowanej (połowa puszki)
4 płaskie łyżki komosy ryżowej przed ugotowaniem + woda do gotowania
1 łyżeczka kminu rzymskiego
szczypta soli himalajskiej i pieprzu




na sałatkę
1 średni pomidor
1/3 awokado
2 krążki cebuli czerwonej
szczypta pieprzu, soku z cytryny 
rukola 
NIEWIELKA ilość oleju do smażenia




PRZYGOTOWANIE:
Ugotowaną komosę (gotować według instrukcji na opakowaniu) zblendować z ciecierzycą i przyprawami. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę wody. Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni, formujemy kotleciki i smażymy aż się przyrumienią. Trzeba się z nimi delikatnie obchodzić:)
Awokado, pomidora i cebulę kroimy, mieszamy z przyprawami. 
Na talerz wykładamy rukolę, na niej kotlety i obok sałatkę. 




Smacznego!:)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...