środa, 18 lutego 2015

Dietetyczna 'pizza' na spodzie warzywnym | bez mąki

Pizza bez wyrzutów sumienia? Czy jest to możliwe? TAK! Wygląda obłędnie, a smakuje... sami sprawdźcie jak:) Ale mogę nieskromnie przyznać, że jest to "niebo w gębie":) Będzie idealna jako śniadanie, obiad, kolacja, czy przekąska. Sprawdzi się o każdej porze dnia:) Zapraszam:)


SKŁADNIKI:

na ciasto:
1/2 małego kalafiora
1/2 kalarepy
1 gałązka selera naciowego
4 łyżki mąki owsianej (zmiksowane płatki owsiane górskie)
1 jajko
szczypta soli, pieprzu i kurkumy
bazylia, oregano (opcjonalnie)

na sos:
150g przecieru pomidorowego (bez dodatków)
odrobina oliwy z oliwek
1/2 małej cebulki
2 ząbki czosnku
bazylia, oregano
szczypta pieprzu, soli i cukru trzcinowego

dodatki:
1/3 mozzarelli light
1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym
kukurydza, parmezan i rukola do posypania
oliwa z oliwek (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Zetrzyj warzywa na tarce. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i ułóż na papierze do pieczenia w formie ciasta do pizzy. 




Następnie włóż do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piecz około 25-30 min (tak długo, aż "ciasto" się lekko przyrumieni i będzie bardziej zwarte i suche, aniżeli wilgotne). W tym czasie pokrój cebulkę i czosnek w małą kosteczkę, podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek, dodaj przecież, przyprawy i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Sos powinien być gęsty. Pizzę wyjmij z piekarnika i posmaruj sosem. 


Nałóż kawałki mozzarelli i tuńczyka.


Posyp kukurydzą i parmezanem i włóż do piekarnika na kolejne 15 min, aby ser lekko się roztopił.



Gdy pizza się upiecze, posypujemy rukolą i ewentualnie skrapiamy kilkoma kropelkami oliwy. Całość proponuję zostawić na papierze do pieczenia. Jeśli "ciasto" wyjdzie Wam na tyle zwarte, że nie będzie się kruszyć, można pokroić na kawałki. 













SMACZNEGO!







7 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Ja już dawno sobie obiecałam, że spróbuję zrobić tego typu "pizzę" z warzyw i wreszcie nadszedł ten dzień:)

      Usuń
  2. Nie jadłam takiej, a jaką mam ochotę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem nic nie pozostaje, jak tylko zrobić i zjeść:)

      Usuń
  3. Niezły patent trzeba przetestować

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...