Z racji tego, że dzisiaj jestem cały dzień w domu, postanowiłam szybciutko siąść do komputera, aby wrzucić Wam nowy przepis (chociaż uwierzcie mi, że i ta czynność przyprawia mnie o straszliwy ból głowy). Zdrowe kopytka z dyni i z maką gryczaną. Mogą być na słodko lub wytrawnie. Jak lubicie:) Zapraszam!
SKŁADNIKI:
250g puree z dyni (u mnie hokkaido)*
70g skrobii ziemniaczanej + do podsypania
100g mąki gryczanej
1 jajko
szczypta soli
*dynię upiec w piekarniku albo ugotować i zmiksować
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać.
Podzielić na mniejsze części i każdą zrolować (podsypując skrobią, o ile taka zajdzie potrzeba)
Każdy 'wałek' podzielić na małe kluseczki.
Do gotującej się wody wrzuć kluseczki.
Gdy wypłyną na wierzch, pozostaw na minutkę i wyjmij łyżką cedzakową.
Możesz je podać na słodko lub wytrawnie.
W wersji na słodko możesz podać z serem, jogurtem, owocami, czy olejem kokosowym z cynamonem i ksylitolem.
W wersji na wytrawnie, kopytka mogą stanowić dodatek do dania, bądź też danie główne.
Można je wtedy na przykład skropić oliwą z oliwek i posypać parmezanem.
Możliwości jest wiele:)
U mnie coś ten kształt kopytek nie do końca wyszedł, ale może Wam się uda zrobić je ładniejsze? ;)
A Wy z czym byście najchętniej je zjedli?:)
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńTwoja propozycja potwierdza regułę, że mniej znaczy więcej. Wygląda i brzmi wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńTeż często kieruję się tą regułą:) I masz rację:) W wielu wypadkach się zgadza;)
UsuńPrzepis wspanialy! Apetyczne kopytka. Kradne przepis i koniecznie musze zrobic takie kopytka;-).
OdpowiedzUsuńGorąco polecam:) Pozdrawiam!
Usuń