niedziela, 8 listopada 2015

Szybka przekąska: KAKI a'la CAPRESE

Jeśli nie masz czasu na gotowanie w ciągu dnia, dopada Cię głód a w lodówce niewiele, to znacznie szybszym i zdrowszym rozwiązaniem może być ta ekspresowa przekąska, aniżeli paczka chipsów. Zainspirowana włoską sałatką Caprese oraz dostępnymi obecnie w sklepach owocami kaki, stworzyłam coś innego i pysznego w smaku:) Wystarczy Ci ser mozzarella, owoc kaki, świeże liście bazylii, garść borówek i jedzenie gotowe w 3 minuty. Możesz to również podać na śniadanie, czy kolację zwiększając ilość składników i/lub dodając ulubione pieczywo razowe. A jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście owoców kaki, to koniecznie spróbujcie:)


Kaki (inaczej persymona, szaron, hurma itd.) jest  źródłem m.in. witamin A, C i błonnika, a także żelaza, potasu, fosforu i wapnia. Zawiera też przeciwutleniacze, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i są też odpowiedzialne za odporność organizmu.
Im ciemniejsze zabarwienie owocu, tym bardziej jest dojrzały i słodki w smaku. W 100g kaki ma 70 kcal.


SKŁADNIKI:

1/2 mozzarelli (u mnie light)
1/3 owocu kaki 
świeże liście bazylii
garść borówek
1 łyżeczka oliwy z oliwek OLEOFARM
pieprz i oregano 


PRZYGOTOWANIE:

Obrane kaki i mozzarellę pokrój w plastry.


Liście bazyli umyj.
Układaj na talerzu naprzemiennie: kaki, mozzarellę i liść bazylii. 


Całość posyp borówkami. 

 
Skrop oliwą i przyprawami. 
GOTOWE!



Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

2 komentarze :

  1. Uwielbiam kaki, także ten przepis na pewno wykorzystam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi niezmiernie miło:) Pozdrawiam!:)

      Usuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...