Płatki jaglane, daktyle, banan, orzechy, tahini, olej kokosowy, miód (lub syrop klonowy dla wegan), cynamon i śliwki:) Z takich składników składa się moja kolejna propozycja na pyszne, zdrowe ciacho, bez mąki, bez cukru, bez nabiału i bez glutenu:) Kolejny raz śliwki, ale cóż... mamy sezon, więc trzeba je wykorzystać ile się da:) Zresztą...tak jak pisałam w dwóch poprzednich postach - po prostu uwielbiam śliwki!:) Pyycha!:) Ciekawi smaku? Zapraszam po przepis!
SKŁADNIKI:
1 szklanka płatków jaglanych
4 duże daktyle z pestką + woda do zalania
1 średni banan
1 łyżka pasty tahini (pasty sezamowej 100%)
1 płaska łyżka oleju kokosowego
1 płaska łyżka oleju kokosowego
1 garść orzechów włoskich
20-22 śliwki
odrobina sody oczyszczonej i soli morskiej
cynamon
aromat waniliowy (lub mielona wanilia lub ziarenka z laski wanilii)
4 łyżki siekanych migdałów
1 garść orzechów włoskich
2 łyżki miodu (lub syropu klonowego)
PRZYGOTOWANIE:
Wyjmij pestki z daktyli i zalej je wrzątkiem (tylko tyle aby owoce przykryć wodą).
Odstaw na 10 minut.
Płatki jaglane zmiel na mąkę.
Do płatków dodaj odrobinę soli, cynamonu i sody.
Daktyle zmiksuj razem z wodą, w której się moczyły, bananem, tahini, olejem kokosowym i aromatem waniliowym.
Dodaj do mąki jaglanej. Całość wymieszaj z orzechami.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
Na papierze rozłóż równomiernie ciasto.
Śliwki umyj, wydrąż i połówkami układaj na cieście. Posyp cynamonem.
Migdały i orzechy włoskie wymieszaj z miodem/syropem klonowym.
Wyłóż na śliwki (pozostawiając środek i brzegi puste).
Włóż formę do piekarnika i piecz około 50 min.
Po wyjęciu ciasta odstaw do ostygnięcia.
Smacznego!
P.s. Jeśli uda Wam się go zrobić to koniecznie dajcie znać i wyślijcie zdjęcia!
Buziaki!:)
przepiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję Madzia:)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńMiło mi:)
UsuńChyba wiem co zrobię na weekend, jak mąż z delegacji wróci:)
OdpowiedzUsuńAch, jeszcze tylko się spytam, jak duża jest forma?
UsuńBędzie mi bardzo miło, jak dasz znać, czy smakowało!:) Koniecznie mi wyślij zdjęcia:) Ja użyłam tortownicy o średnicy 24cm. Więc jest to niziutki placek:) Smacznego!:)
UsuńCzy można czymś zastąpić daktyle? :-)
OdpowiedzUsuńDaktyle tu pełnią podwójną rolę. Dodają słodyczy oraz konsystencji, za pomocą której 'ciasto' się ładnie zlepia:) Proponuję je zastąpić np. miodem lub syropem klonowym.
OdpowiedzUsuń