wtorek, 8 września 2015

Dżem śliwkowy bez cukru

Lato i wysokie temperatury powolutku się z nami żegnają, ale za to natura nas rozpieszcza i częstuje samymi pysznościami. Śliwki, czyli owoce które uwielbiam (szczególnie jesienną porą, gdy na dworze już zdecydowanie chłodniej) są nie tylko bardzo smaczne i zdrowe, ale dzięki bogactwu pektyn stają się zbawienne dla naszego układu pokarmowego. Przygotowując serię przepisów dla Carrefoura, najadłam się śliwek niemiłosiernie:) Smażąc śliwki na dżem, non stop je podjadałam i co chwilę "sprawdzałam" czy są dobre w smaku:P Już oczywiście cały dżem został dawno zjedzony i obawiam się, że czeka mnie jeszcze nie jedno smażenie:P Zapraszam po przepis na dżem śliwkowy bez cukru, który może po otwarciu nie wytrzyma tak długo, jak ten słodzony, jednak jeśli pozamykacie go w małych słoikach, to gwarantuję, że nie będziecie musieli go przechowywać dłużej niż kilka dni. Zniknie od razu:) Przepis znajdziecie także na stronie Carrefoura w zakładce Inspiracje.
Zapraszam!:) 



SKŁADNIKI:
(na jeden mniejszy słoik)

1 kg dojrzałych śliwek



PRZYGOTOWANIE:

Umyte i obrane z pestek śliwki wrzucić do głębokiego i szerokiego garnka (śliwki można pokroić na ćwiartki). 
Smażyć na małym ogniu tak długo aż zaczną się rozpadać, co jakiś czas mieszając, uważając aby się nie przypaliły do dna. 
Gdy owoce zaczną gęstnieć, zdjąć z ognia i odstawić na kilka godzin albo na całą noc. 


Po tym czasie na nowo smażyć aż do uzyskania pożądanej konsystencji dżemu. 
Do piekarnika włożyć słoiki i nakrętki, nastawić około 100stopni i wyparzyć przez około 15min.
Do tak gorących słoików (uwaga, żeby się nie poparzyć) nakładać zagotowany dżem. 
Dokładnie wytrzeć otwór słoika i czystą zakrętką mocno zamknąć. 
Gotowe słoiki można jeszcze dodatkowo zapasteryzować, wkładając je na 15-20min do piekarnika na około 110 stopni.





5 komentarzy :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...