środa, 1 kwietnia 2015

Razowa babka z dodatkiem nasion chia / Whole wheat pound cake with chia seeds

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami... a za oknem zawierucha, grad, ulewa, burza i słońce na zmianę... to chyba taki prima aprilisowy żarcik pogodowy:D
Dzisiaj mam dla Was propozycję babki idealnej nie tylko na święta, ale i na co dzień do kawy. Do jej przygotowania użyłam mąki owsianej, orkiszowej jasnej i razowej. Jest dość wilgotna - nie nie taka puszysta i sucha jak ta tradycyjna na mące białej z dużą ilością masła, cukru i niekiedy śmietanki, ale jest pyszna:) Jedyny problem jest taki, że jak już zaczniesz jeść... ciężko jest przestać:P Zapraszam;)

Easter is coming... and the weather is so annoying! Gale, hail, downpour, storm and sun in rotation... I quess it is any April Fools' joke;D
Today I have an ideal cake for Easter (but not only;P). I used oat and spelt flour. It is quite dump - not like a light and dry traditional pound cake with white flour and sugar, a lot of butter and occasionally cream. But anyway it is really delicious:) The only problem is, when you start eat it, you cannot stop... :P mmmmm:)



SKŁADNIKI:

ciasto:
4 jajka
1/2 łyżeczki stewii + 1 łyżka syropu klonowego
ziarenka z 1 laski wanilii
150g jogurtu naturalnego
50g rozpuszczonego masła
sok z 1 połowy cytryny
70g mąki owsianej
80g mąki razowej orkiszowej
45g mąki orkiszowej typ 1050
1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta soli
1 łyżeczka nasion chia 

polewa:
100g quarku (serek homogenizowany naturalny)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
wanilia

truskawki i orzechy do dekoracji



INGREDIENTS:

cake:
4 eggs
1/2 tsp stevia + 1 tbsp mapple syrup
seeds from 1 vanilla pod
150g joghurt
50g melted butter
juice from 1/2 lemon
70g oat flour
80g whole wheat spelt 
45g spelt (type 1050)
1 tsp soda + 1 tsp baking powder + pinch of salt
1 tsp chia seeds 


icing:
100g quark 
2 tbsp joghurt
1 tsp honey
vanilla

strawberries and nuts for decoration





PRZYGOTOWANIE:

Nagrzewamy piekarnik do 180st. Wszystkie mokre składniki miksujemy razem, dodajemy suche (mąki przesiewamy!) razem z nasionami chia i mieszamy całość aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wylewamy do formy na babkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 45min. W tym czasie składniki na polewę mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy według własnych preferencji. Ostudzone ciasto smarujemy polewą i ozdabiamy truskawkami i orzechami.


INSTRUCTIONS:

Heat oven to 180C. Mix all wet ingredients together, add mexed all dry ingredients (sift flours!) with chia seeds and mix everything until you get smooth consistency. Pour dough into form for pound cake and bake in a pre-heated oven for about 45min. At the same time mix all ingredients for icing and try. Season according to your taste. Spread icing on cooled cake and decorate using strawberries and nuts. 











Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...