piątek, 3 kwietnia 2015

Jajka faszerowane komosą ryżową w dwóch smakach / Quinoa stuffed eggs (two different tastes)

Czego nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole? Oczywiście jajek! Jeśli tylko nie jesteście weganami, to namawiam do ich jedzenia. Te od szczęśliwych kur nie dość że są pyszne, to jeszcze zawierają dużą ilość pełnowartościowego białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W moim dzisiejszym wpisie nie znajdziecie jajek podanych z majonezem, a za to z komosą ryżową w dwóch smakach. Zapraszam!

If you are not vegans, don't forget about eggs during Easter time! I coux you into eat eggs from happy chickens, because they are very delicious and excellent source of protein, which is the main building blocks of the human body. In my today's post  you won't find eggs with mayonnaise. Instead of it you can try make quinoa stuffed eggs.




SKŁADNIKI:

jajka ugotowane na twardo
5 łyżek suchej komosy ryżowej + woda do gotowania

czerwona pasta:
100g ugotowanej komosy ryżowej
60g (ok.10szt.) suszonych pomidorów 
2 łyżki prażonego słonecznika
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz, papryka słodka, chili, oregano

zielona pasta:
100g ugotowanej komosy ryżowej
60g awokado
żółtka z 2 jajek
1 łyżeczka soku z cytryny
sol, pieprz






INGREDIENTS:

hard-boiled eggs
5 tbsp dry quinoa + water for cooking

red paste:
100g coocked quinoa
60g (10pieces) dry tomatoes
2 tbsp roasted sunflower seeds
1 tsp olive oil
1 tsp joghurt
1 tsp lemon juice
few fresh basil leaves
salt, pepper, sweet pepper, chili, oregano

green paste:
100g coocked quinoa
60g avocado
egg yolks from 2 eggs
1 tsp lemon juice
salt, pepper




PRZYGOTOWANIE:

Ugotowaną komosę ryżową podziel na dwie części. Pierwszą zmiksuj ze składnikami na czerwoną pastę, a drugą ze składnikami na zielona pastę. Przekrój wzdłuż ugotowane na twardo jajka, wyjmij żółtka i faszeruj pastami. 


INSTRUCTIONS:

Cook quinoa and divide it into two parts. First mix with ingredients for red paste and second one mix with ingredients for green paste. Slice every hard-boiled egg in half, remove yolk and stuff with paste. 








Wegetariańska Wielkanoc 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V Niedocenione Jajko Wielkanocne Wypieki

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...