poniedziałek, 27 kwietnia 2015

KULINARNE STARCIE BLOGERÓW - przepis

Kochani czytelnicy! Dziś nadszedł dzień, w którym szóstka blogerów wrzuca swój przepis z listy składników, na które Wy sami zagłosowaliście:) Wybraliście wołowinę, więc oto Wam przedstawiam swoje małe co nie co:) Zrobiłam pulpeciki wołowe z kapustą czerwoną i pieczarkami polane sosem pomidorowym i podane z pieczonymi warzywami. 
Tym razem będzie bardzo dużo zdjęć:) Bawcie się dobrze:) 

Dear readers! Today six bloggers show their own recipe from the list ingredients, which you chose - BEEF:) So I want to share with you my recipe for a little beef meatballs with red cabbage, muschrooms, tomato sauce and baked vegetables. Scroll down to the end of page - there you will find the ingredients in english. 
This time I placed really a lot of pictures:) Have fun!:)




SKŁADNIKI:
(na dwie spore porcje)

pulpety:
1 łyżeczka oliwy
1 cebula
190g czerwonej kapusty
5 dużych pieczarek
szczypta soli himalajskiej, pieprz, 
2 liście laurowe 
1 ząbek czosnku

200g mięsa mielonego wołowego o obniżonej zawartości tłuszczu 100%
2 łyżki szczypiorku
1 jajko (u mnie nr 1)
1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej orkiszowej

po 1 płaskiej łyżeczce kurkumy, pieprzu, chili, czosnku, koperku
szczypta soli

1 łyżka oliwy do smażenia


warzywa:
2 ziemniaki 
1 burak
kawałek czerwonej i żółtej papryki (opcjonalnie)
2-3 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka koperku
sól himalajska lub morska
1 łyżeczka czosnku granulowego


sos pomidorowy:
250g przecieru pomidorowego (najlepiej 100%)
kilka listków bazylii
oregano
2 ząbki czosnku
szczypta soli, pieprzu i stewii





PRZYGOTOWNIE:

Przygotuj wszystkie składniki i zacznij od pieczonych warzyw, bo ich pieczenie zajmie około godziny (w zależności od tego, jakie macie piekarniki). Następnie zróbcie pulpety i sos.


PIECZONE WARZYWA:
Nastaw piekarnik na 200st.


Wyszorowanego ziemniaka i obranego ze skóry buraka  pokrój na małe części i wyłóż na papier do pieczenia.



Wymieszaj oliwę z koperkiem, solą i czosnkiem. Dodaj na blachę kilka pasków papryki czerwonej i żółtej. Gotowym sosem wysmaruj warzywa.


Tak przygotowane warzywa włóż do piekarnika i piecz około 45 - 60 minut.


PULPECIKI:
W czasie kiedy warzywa się będą piekły, przygotuj pulpeciki i sos.


Pokrój cebulę na małą kosteczkę. 


Czosnek zgnieć, obierz ze skórki i drobno posiekaj. 


Obierz pieczarki ze skórek i pokrój na małe plasterki.


Kapustę umyj i poszatkuj jak najdrobniej.


Rozgrzej oliwę na patelni (najlepiej z powłoką nieprzywierającą - u mnie patelnia niemieckiej firmy WOLL, o której napiszę jeszcze kilka słów na zakończenie) i podsmaż cebulkę.


Jak się lekko zrumieni dodaj czosnek, następnie pieczarki. Smaż około 3 minut.


Dodaj kapustę, sól, pieprz i liście laurowe. Smaż około 10 minut, tak aby warzywa zmiękły i smaki się przegryzły. Odstaw do ostygnięcia.


Pokrój szczypiorek.


Do miski włóż mięso i szczypiorek.


Wbij jajko (u mnie jedyneczka, czyli chów wolno wybiegowy).


Dodaj zawartość patelni.


Wszystkie składniki wraz z mąką i przyprawami wymieszaj.


Zwilż dłonie wodą i z niewielkiej ilości masy twórz małe pulpeciki.


Smaż na rozgrzanej oliwie aż do zrumienienia od zewnątrz i usmażenia od wewnątrz.



Gotowe pulpeciki wyłóż na ręcznik kuchenny i przyłóż drugą warstwę na nie, tak aby papier wsiąknął zbędny tłuszcz. 



SOS POMIDOROWY


.
Wlej do garnuszka przecier pomidorowy. Gdy się zagotuje, dodaj przyprawy i jeszcze duś kolejne kilka minut na małym ogniu. 


Gotowe i upieczone warzywa wyciągnij z piekarnika.


Na talerz wyłóż warzywa, pulpeciki i polej sosem. Możesz pulpeciki udekorować dodatkowo gałązką rozmarynu, którą trzeba wbić w mięso.


GOTOWE!:)


P.s. Oczywiście sosu nalejcie więcej niż na zdjęciu:) Pulpeciki wręcz mogą w nim pływać, a dodatkowo dla podkręcenia smaku, możecie posypać parmezanem:) 


Jak wiecie, wszyscy blogerzy dostali taką samą patelnię od organizatora, po to aby każdy miał równe szanse - ta sama lista składników i ta sama patelnia. Nie chcę tu nikomu, ani niczemu robić reklamy, ale muszę napisać kilka szczerych słów o tym produkcie. 

Przede wszystkim muszę powiedzieć jedno... POSIADANIE DOBREJ JAKOŚCI PATELNI W KUCHNI TO MUST HAVE KAŻDEGO, KTO SZANUJE SWOJE ZDROWIE, NERWY I CZAS!!!!
Jako studentka nigdy nie zwracałam uwagi aż tak bardzo na wybór patelni. Zależało mi na tym, aby była z teflonu, z powłoką nieprzywierającą, ale zawsze była to najtańsza patelnia z możliwych (często zakupiona w jakimś supermarkecie). Ostatnimi czasy ledwo udawało mi się na mojej starej patelni cokolwiek zrobić bez użycia dużej ilości oleju. Bardzo nie lubię, kiedy zamiast smaku potrawy, czuję sam tłuszcz. Teraz dzięki uprzejmości sklepu EGUSTUS.PL, wreszcie moje cudowne placuszki, omlety, naleśniki, jajka sadzone i inne potrawy mogę robić bez dodatku tłuszczu (bądź z jego minimalną ilością), nie tracąc nerwów przy zdzieraniu i skrobaniu ich z patelni!! 
Namawiam Was do wydania troszkę więcej pieniędzy, bo wierzę, że jest to inwestycja na lata. Obojętne czy to będzie sprzęt firmy WOLL, czy innej. Ważna jest jakość! Ja jestem wniebowzięta, bo nie sądziłam, że zmiana patelni potrafi przynieść tyle radości i zabawy w kuchni :P 

Teraz nadszedł czas na głosowanie.... :) Liczę na Was! Oczywiście do niczego nie namawiam, jednak jeśli tylko podoba się Wam mój przepis, to zróbcie ten mały gest, jakim będzie zagłosowanie na mnie na blogu lub fan page'u organizatora. Będę Wam niezmiernie wdzięczna! Inne przepisy możecie sprawdzić na:



E-GUSTUS! 
Jeszcze raz dziękuję bardzo za możliwość wzięcia udziału w starciu blogerów. To była czysta przyjemność i świetna zabawa! 




--------------------------
English version for ingredients:

INGREDIENTS:
(2 bigger portions)

meatballs:
1tsp olive oil
1 onion
190g red cabbage
5 big muschrooms
pinch of himalayan salt, pepper
2 bay leaves
1 garlic clove

200g law fat minced beef (100%)
2 tbsp chive
1 egg (I had number 1)
1 tsp whole wheat spelt

1 tsp of curcuma, pepper, chili, garlic, dill 
pinch of salt

1 tbsp olive oil for frying


vegetables:
2 potatoes
1 beet
a piece of red and yellow paprika
2-3 tsp olive oil
1 tsp dill
himalayan salt or sea salt
1 tsp powder garlic


tomato sauce:
250g tomato puree (100%)
few basil leaves
oregano
2 garlic cloves
pinch of salt, pepper and stevia

2 komentarze :

  1. wspaniałe jedzonko :) a zdjęcia bajeczne :) musisz wygrać :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaka kochana!:) dziękuję:) Tobie również powodzenia!:)

      Usuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...