sobota, 2 maja 2015

Sałatka z ryżem czerwonym na ostro / Spicy red rice salad

Pierwszy dzień majówki za nami, ale przed nami jeszcze weekend. Jeśli nie macie pomysłu na szybkie, lekkie, a zarazem pożywne danie, które możecie zabrać ze sobą na piknik lub wyprawę rowerową, to proponuję Wam sałatkę z ryżem czerwonym.

First day of our long weekend has ended. But we still have two days. If you don't have any idea to make something quick, light, but hearty meal, which you can take with yourself out, I propose you a spicy salad with red rice. 




SKŁADNIKI:
(jedna porcja)

3 łyżki suchego ryżu czerwonego
2 łodygi selera naciowego
2 sztuki zielonych szparagów
1 pomidor
1/4 awokado
30g sera solankowego niskotłuszczowego (u mnie z niemieckiego kauflandu)
2 garści roszponki
1/2 łyżki oliwy z oliwek z chili
(ja nie dodawałam żadnych przypraw, bo chciałam czuć smak poszczególnych składników, 
ale można dodać np. pieprz, sól, zioła)




INGREDIENTS:
(one portion)

3 tbsp dry red rice
2 cellery sticks
2 pieces green asparagus
1 tomato
1/4 avocado
30g law fat feta (I used german cheese)
2 handful lamb's lettuce
1/2 chili olive oil
(I didn't add any spices, but you can use something for taste if you need, for example salt, pepper, herbes)




PRZYRZĄDZENIE:

Ugotuj ryż. Szparagi możesz zjeść surowe lub ugotowane al dente. Pozostałe składniki pokrój na mniejsze kawałki. Całość polej oliwą i ewentualnie ulubionymi przyprawami. 
SMACZNEGO!


INSTRUCTIONS:

Cook rice. Asparagus cook al dente or eat raw. Rest ingredients slice for smaller pieces. Pour chili olive oil over the whole meal. 
BON APPETIT!







1 komentarz :

  1. czerwony ryż jest rewelacyjny zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...