czwartek, 21 maja 2015

Wołowy stek minutowy z sałatką z batata, szparagów, zielonej fasolki i kiełków fasoli mung w sosie jogurtowym

Witajcie! Dzisiaj pora na drugi przepis w naszym konkursie WYZWANIE: LEKKIE GOTOWANIE! :) Tematem tego tygodnia jest lekka sałatka/przekąska dla prawdziwego twardziela. Hm...:) Brzmi niemożliwie? Myślę że nie tylko Panowie borykają się z problem "jak sałatką można się najeść"? Uwierzcie mi na słowo, ta propozycja sprawi, że od dzisiaj będziecie chcieli tylko takie dania jeść:) Lekko, smacznie i syto:)

Dlaczego wybrałam wołowinę? Ze względu na smak i czas przygotowania (max. 2-3 minuty). Czy uważam, że będzie to wersja również dla Pań dbających o swoją sylwetkę? Oczywiście! 100g mięsa to:
107 kalorii, 2,5g tłuszczu i 21g białka!:)




O batatach i szparagach pisałam już w jednym z moich wcześniejszych wpisów. Tam znajdziecie podstawowe informacje dotyczące tych produktów i ich właściwości odżywczych.

Kiełki fasoli mung natomiast są niewątpliwie skarbnicą witamin (m.in. B9, A i C) i minerałów (m.in. potas, fosfor, magnez), jak i źródłem białka (dobre dla wegetarian i wegan). Kiełki nie dość że są chrupiące (więc można je samodzielnie podjadać), to jeszcze zdrowe:) Idealnie się sprawdzą również dla kobiet przed i w trakcie ciąży z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego (witamina B9).

Sos z jogurtu Naturalnego Gęstego - połączenie jogurtu z czosnkiem, koperkiem, ogórkiem i pieprzem idealnie komponuje się z wołowiną oraz sałatką, w której słodki smak batata uzupełnia całość, dając podniebieniu odrobinę przyjemności.



SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)

320g wołowego steka minutowego
kolorowy pieprz gruboziarnisty
szczypta soli morskiej lub himalajskiej

1 mały batat (ok. 230g)
240g szparagów białych
140g fasolki szparagowej zielonej
spora garść kiełków fasolki mung

1 małe opakowanie jogurtu Naturalnego Gęstego 
1 łyżka koperku
kawałek ogórka zielonego startego na tarce 
kolorowy pieprz (dużo)
szczypta soli morskiej lub himalajskiej
1 ząbek czosnku
kropla octu winnego (opcjonalnie)

niezmielone nasiona kolendry, kminu rzymskiego, płatków chili, czosnku, imbiru, cynamonu




PRZYGOTOWANIE:

Batata myjemy i gotujemy w skórce (uważamy aby się nie rozgotował). 
Szparagi obieramy i odłamujemy twarde końce, a fasolce odcinamy końcówki z odstającymi ogonkami. Gotujemy.


W tym czasie przygotowujemy sos. Zawartość jogurtu przekładamy do miseczki. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony drobno koperek. 



Kawałek ogórka trzemy na tarce w osobnym naczyniu. Odsączamy wodę i dodajemy miąższ do jogurtu, przyprawiamy pieprzem i solą. 
Ugotowane bataty kroimy w kosteczkę, szparagi na mniejsze paski, a fasolkę łamiemy w połowie.



 Umyte steki wołowe pieprzymy i odrobinę solimy. Na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową dajemy steki i smażymy każdą stronę po minucie. 
Usmażone (bez tłuszczu) mięso wykładamy na talerz, posypujemy niezmielonymi przyprawami. Obok wykładamy sałatkę, posypujemy kiełkami i polewamy sosem jogurtowym. 


SMACZNEGO!







1 komentarz :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...