niedziela, 18 stycznia 2015

Kakaowe placuszki gryczane z serem, jagodami goji i miodem

Po dłuższej nieobecności i małym zaniedbaniu bloga, wracam z nowym przepisem na kakaowe placuszki gryczane z serem białym, jagodami goji i miodem:) Dodatkowo na złamanie smaków, polecam soczystą pomarańczę lub wyciśnięty z niej sok. 

"jagody goji to jedne z najzdrowszych znanych owoców. 
W Azji dobroczynne właściwości owoców Goji są znane już od tysięcy lat. 
W porównaniu z innymi owocami, świeże owoce goji zawierają najwięcej zeaksantyny, β-karotenu, ryboflawiny, selenu i żelaza. zawierają także witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także takich składników mineralnych, jak: wapń, potas, , i cynk. 
Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy, antyoksydanty luteinę, flawonoidy oraz polisacharydy i german wzmacniające układ odpornościowy. 
Dzięki bogactwu antyoksydantów, ich spożywanie może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu, chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia
Zeaksantyna i luteina zawarte w jagodach mogą wspomagać prawidłowe widzenie, co jest szczególnie ważnie u osób po 65. roku życia. 
Zawartość błonnika pokarmowego reguluje układ trawienny i usprawnia jego pracę, dlatego owoce kolcowoju są polecaną przekąską dla osób odchudzających się. 
Goji mogą mieć udział we wspomaganiu systemu odpornościowego, co jest zasługą cynku,  polisacharydów oraz germanu. 
Polisacharydy odpowiadają również za prawidłową kolonizację jelit korzystną florą bakteryjną. 
Uważa się, że zawartość karotenoidów w komórkach ludzkiego organizmu wpływa na długość ich życia. Wyższa zawartość tych składników w pożywieniu, zwiększa szansę na długowieczność. 
Bardzo dobrym pomysłem jest zatem wzbogacenie diety w jagody Goji, które są niezwykle bogate w beta-karoten. Należy jednak zaznaczyć, iż spożywanie wysokiej dawki beta karotenu przez palaczy nie jest wskazane. Jest to jedyna grupa osób, u której beta karoten zamiast chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, może działać odwrotnie czyli kancerogennie. 
Mieszanka składników odżywczych występująca w owocach kolcowoju może wykazywać działanie wzmacniające na stawy i kości. 
Poprawia nastrój i pamięć, a także skład krwi, likwiduje zmęczenie, a w badaniach na zwierzętach wykazywała właściwości obniżające ciśnienie i stężenie cukru we krwi. "


SKŁADNIKI:

PLACUSZKI
3 łyżki mąki gryczanej (lub zmielonej kaszy gryczanej)
1 łyżka otrębów owsianych
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego + wrzątek
1 jajko
1/2 szklanki wody zimnej
1 łyżeczka kakao
1 miarka stewii
1 łyżeczka oleju kokosowego (do smażenia)


NADZIENIE
twaróg półtłusty (ilość wedle uznania)
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 laska wanilii (bądź łyżeczka sproszkowanej wanilii)
1 miarka stewii


DO DEKORACJI
jagody goji 
miód
listki bazylii
cynamon





PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy z otrębami, stewią i kakao. Siemię lniane zalewamy niewielką ilością wrzątku (do uzyskania konsystencji przypominającej rozbełtane jajko) i mieszamy z jajkiem i wodą. Wszystko mieszamy/miksujemy. Jeśli konsystencja jest za gęsta dolewamy odrobinę wody. 
Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy olej, przecieramy ręcznikiem kuchennym (jeśli jest go za dużo) i wylewamy po jednej łyżce masy. Placuszki smażymy z obu stron. 
W między czasie twaróg mieszamy z jogurtem, wanilią i stewią. Gotowe placuszki smarujemy serkiem, posypujemy jagodami, miodem, cynamonem i bazylią. 
Pycha!





4 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...