niedziela, 25 stycznia 2015

Aromatyzowana dynia zapiekana z ciecierzycą


Dzisiaj zapraszam na wegetariańskie danie: zapiekaną dynię hokkaido. Dodatek ciecierzycy sprawia, że jest to bardzo sycąca propozycja na obiad lub kolację, a bez dodatku mozzarelli na wierzchu, idealnie nada się również i dla wegan. Zapraszam!


Ostatnio w sklepie była promocja na dynię, więc bez większego zastanowienia ją kupiłam. Już od dawna miałam wielką ochotę na to warzywo, więc postanowiłam wyczarować smaczne i aromatyczne danie. Uwielbiam przyprawy indyjskie, dlatego też takich tu użyłam. 

Dynia jest niskokaloryczna i podobnie jak marchewka, bogata jest w B-karoten. Ponadto zawiera też potas, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, wzmacnia organizm i układ odpornościowy oraz ma działanie zasadotwórcze. 

Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka, dlatego w połączeniu z innymi produktami, z powodzeniem może zastąpić mięso. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi. 



SKŁADNIKI:

1 niewielka dynia hokkaido
1 mała cebula
100g ugotowanej ciecierzycy (lub połowa z puszki)
łyżka oliwy
zioła prowansalskie (wedle uznania)
1 łyżeczka garam masali
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka Pav Bhaji (Pav Bhaji Masala)
1/2 łyżeczki kurkumy
1 duży ząbek czosnku
szczypta soli, papryki słodkiej

2-3 plasterki mozzarelli light (opcjonalnie)
1 plaster pomidora
bazylia świeża










PRZYGOTOWANIE: 

Odkrawamy 'czapeczkę' dyni, aby dostać się do jej środka. Wyciągamy miąższ z pestkami, po czym staramy się wykroić z niej tyle, ile się da. Kiedy dynię wydrążymy, smarujemy ją od środka i na zewnątrz oliwą (połowa łyżki). Posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładamy do nagrzanego na 190 stopni piekarnika i pieczemy 50 min. W między czasie kroimy cebulę i dynię w kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy pozostałą część oliwy i podsmażamy cebulkę. Gdy się zeszkli, dorzucamy dynię i podsmażamy do momentu, aż będzie miękka. Można podlać wodą w przypadku przywierania do patelni. Posypujemy przyprawami, dorzucamy ugotowaną wcześniej ciecierzycę i dusimy jeszcze przez około 5 min. Następnie wyciągamy z piekarnika dynię, nadziewamy ją farszem i wkładamy raz jeszcze na 15 min. Po tym czasie można ponownie wyjąć dynię i na jej wierzch nałożyć mozzarellę z pomidorem, włożyć do piekarnika i wyjąć dopiero, aż ser delikatnie się roztopi i zrumieni. Podawać ze świeżymi listkami bazylii. 
Smacznego:)
















2 komentarze :

  1. Pycha, szkoda, że teraz tak ciężko dostać dynię hokkaido :C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam faktycznie szczęście (ale kupiłam dynię w Niemczech). Jak Ci się jeszcze uda gdzieś dostać i będziesz miała ochotę wykorzystać mój przepis,to daj znać jak smakowało. Pozdrawiam!:)

      Usuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...