czwartek, 1 stycznia 2015

Kanapki z awokado, łososiem i jajkiem - trio idealne!

Happy New Year!:)

Jeszcze w głowie słychać wybuchy fajerwerków, mocne rytmy sylwestrowej muzyki i odgłosy stukających kieliszków? Ból głowy, odwodnienie, niewyspanie, złe samopoczucie? Warto szybko pozbyć się nieprzyjemnych konsekwencji minionej nocy i wrócić do normalności:) 

Zaraz po przebudzeniu warto wypić szklankę ciepłej wody z cytryną (do czego namawiam każdego dnia). Dzięki temu ugasisz pragnienie, ale nie tylko. Codzienny taki zabieg na czczo, oczyszcza wątrobę z toksyn, poprawia samopoczucie (dzięki zawartości witaminy C), odkwasza organizm i korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

Moja propozycja na dzisiejsze śniadanie to kanapki z awokado, łososiem wędzonym i jajkiem. Dla mnie połączenie tych trzech smaków jest wyjątkową rozkoszą dla podniebienia:) Poza walorami smakowymi, jajko odgrywa tutaj ważną rolę, ponieważ jest dobrym źródłem cysteiny, czyli aminokwasu pomagającego usuwać z organizmu metabolit alkoholu. 



SKŁADNIKI:

*pieczywo razowe/chrupkie 
(u mnie z mąki żytniej pełnoziarnistej i z dodatkiem sezamu - 
uwaga! czytajcie etykiety! im mniej składników tym lepiej! ważne żeby nie było cukru)
*awokado 
(miękkie i dojrzałe, aby można było posmarować kanapkę - zamiast masła)
*plastry łososia wędzonego
*ugotowane jajko na twardo 
(może też być na w pół miękko)
*zioła prowansalskie i bazylia świeża do posypania 




Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...