sobota, 24 stycznia 2015

Amarantusowe ciasteczka zbożowe z nasionami chia

Po upragnionym tygodniu przyszedł wreszcie weekend. Czy udało Wam się dzisiaj znaleźć odrobinę czasu dla siebie? Chwila relaksu przy dobrej książce, filiżance zielonej herbaty i małym co nie co jest każdemu potrzebna. Dla takich momentów warto odłożyć myśli tygodniowego szaleństwa na później i dopieścić swoje zmysły małymi przyjemnościami.  Na dzisiejsze popołudnie przygotowałam dla Was szybkie, proste, zdrowe, bez cukru, mąki i tłuszczu ciasteczka, które idealnie będą się nadawały również dla wegan i osób z nietolerancją glutenu.




Czy coś tutaj jest głównym składnikiem? Właściwie nie. Jedynie smak amarantusa przebija resztę, dlatego nazwałam te ciasteczka 'amarantusowymi'.

Amarantus (szarłat) jest najstarszą rośliną uprawną na świecie. Reguluje gospodarkę lipidową, obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga przyswajanie wartościowych substancji z pożywienia i podnosi odporność organizmu. Posiada więcej pełnowartościowego białka niż soja, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada, a w porównaniu z innymi zbożami, zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Lista dobroczynnych cech amarantusa jest niezwykle długa, dlatego zachęcam do poszukania informacji na jego temat w internecie.

Ze względu na jego właściwości, postanowiłam go kupić. Początkowo w wersji 'dmuchanej', gdyż nie jestem wielką fanką jego smaku. Ale zapewne to kwestia czasu:) 


SKŁADNIKI
na około 12 ciasteczek (3-4 porcje):

30g płatków owsianych
30g płatków jaglanych
20g amarantusa ekspandowanego
10g migdałów 
10g orzechów włoskich
10g pestek dynii
10g siemienia lnianego
10g nasion chia + ciepła woda do zalania
10g suszonych śliwek
1/3 łyżeczki stewii
1 łyżka syropu klonowego
wanilia, cynamon











PRZYGOTOWANIE:

Nasiona chia zalewamy wodą, a orzechy, migdały i śliwki kroimy na małe kawałeczki. Wszystkie składniki mieszamy. Na koniec dodajemy żelowate chia i syrop klonowy, które scalą masę w jedną całość. Nakładamy po jednej łyżce ciasta i rozpłaszczamy na papierze do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy przygotowane ciasteczka i pieczemy około 20-30 min. 
Smacznego!




2 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...