SKŁADNIKI:
1 duża cukinia
1 przecier pomidorowy
6 łyżek soczewicy czerwonej
12 łyżek mrożonej marchewki z groszkiem
1 mozzarella
1 płaska łyżeczka syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
2 ząbki czosnku
chili, sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:
- Na rozgrzaną patelnię wlej przecier pomidorowy.
- Dodaj przepłukaną soczewicę i gotuj na małym ogniu kilka minut (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody).
- Do soczewicy wrzuć marchewkę z groszkiem, przypraw solą, chili, cynamonem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, syropem klonowym, bazylią i rozmarynem i duś do miękkości warzyw.
- Umytą cukinię pokrój w plasterki.
- Do naczynia ceramicznego (do zapiekania) wyłóż sos (tak, aby przykrył dno, nie więcej). Następnie wyłóż plastry cukini. I tak układaj naprzemiennie kończąc na cukinii.
- Mozzarellę odsącz z wody i zetrzyj na tarce (lub porwij na małe kawałeczki) układając ser na wierzchu zapiekanki.
- Danie włóż do nagrzanego piekarnika na 190 stopni. Piecz 15 minut, następnie przełącz na maksymalną temperaturę i funkcję grill, aby ser się ładnie zarumienił i po około 5 minutach wyciągnij zapiekankę.
- Gotową potrawę posyp świeżym szczypiorkiem, bazylią i rozmarynem. SMACZNEGO!
Przepis znajdziecie rownież na CODZISW.MENU.
A artykuły kuchenne na DUKAPOLSKA.COM
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńTen syrop klonowy w tym zestawieniu mnie zaintrygował. A sama zapiekanka naprawdę świetnie wygląda.
OdpowiedzUsuń