poniedziałek, 1 lutego 2016

Zapiekanka warzywna z soczewicą

Wraz z nowym miesiącem wracam do Was po dłuższym czasie nieobecności. Mam nadzieję, że mały przestój na blogu mi wybaczycie i że nadal będziecie chętnie mnie odwiedzać:) Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na wegetariańskie, smaczne, rozgrzewające danie:) Plasterki cukinii przekładane sosem pomidorowym z soczewicą, marchewką oraz groszkiem i zapieczone pod mozzarellą, to propozycja dla zmarzluchów, gdyż za sprawą chili i cynamonu, danie to z pewnością Was mocno ogrzeje:) Ktoś chętny? Gotujecie razem ze mną?




SKŁADNIKI:

1 duża cukinia
1 przecier pomidorowy
6 łyżek soczewicy czerwonej
12 łyżek mrożonej marchewki z groszkiem
1 mozzarella
1 płaska łyżeczka syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
2 ząbki czosnku
chili, sól himalajska


PRZYGOTOWANIE:
  1. Na rozgrzaną patelnię wlej przecier pomidorowy.
  2. Dodaj przepłukaną soczewicę i gotuj na małym ogniu kilka minut (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody).
  3. Do soczewicy wrzuć marchewkę z groszkiem, przypraw solą, chili, cynamonem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, syropem klonowym, bazylią i rozmarynem i duś do miękkości warzyw.
  4. Umytą cukinię pokrój w plasterki.
  5. Do naczynia ceramicznego (do zapiekania) wyłóż sos (tak, aby przykrył dno, nie więcej). Następnie wyłóż plastry cukini. I tak układaj naprzemiennie kończąc na cukinii.
  6. Mozzarellę odsącz z wody i zetrzyj na tarce (lub porwij na małe kawałeczki) układając ser na wierzchu zapiekanki.
  7. Danie włóż do nagrzanego piekarnika na 190 stopni. Piecz 15 minut, następnie przełącz na maksymalną temperaturę i funkcję grill, aby ser się ładnie zarumienił i po około 5 minutach wyciągnij zapiekankę.
- Gotową potrawę posyp świeżym szczypiorkiem, bazylią i rozmarynem. SMACZNEGO!





Przepis znajdziecie rownież na CODZISW.MENU.

A artykuły kuchenne na DUKAPOLSKA.COM

2 komentarze :

  1. Ten syrop klonowy w tym zestawieniu mnie zaintrygował. A sama zapiekanka naprawdę świetnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...