środa, 10 lutego 2016

Bezglutenowe naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym i granatem

Kolejny przepis, który nie tylko sprawdzi się jako pyszny przysmak walentynkowy, ale i jako smaczne, zdrowe danie bogate w białko, węgle i tłuszcze. Krem czekoladowo-orzechowy nie ma tu zastąpić wszystkim znanej Nutelii, ale może być jej wersją alternatywną, szczególnie dla tych, co dbają o to, co znajduje się na ich talerzach;) Pyyyycha;)



SKŁADNIKI:

naleśniki
6 łyżek mąki gryczanej
18 łyżek mleka
1 jajko
szczypta soli himalajskiej i stewii
wanilia mielona
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (opcjonalnie)

krem
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
4 łyżki zmielonych orzechów laskowych
3 łyżki mleka
1 łyżka ciemnego kakao (o obniżonej zawartości tłuszczu)
stewia, wanilia mielona
szczypta soli himalajskiej
1 łyżeczka syropu klonowego
1/2 łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie)

dodatki
pestki granatu
syrop klonowy 
listek mięty


PRZYGOTOWANIE:

Składniki na naleśniki wymieszaj i odstaw na kilka minut. 
Na rozgrzanej patelni (i lekko natłuszczonej olejem kokosowym przed pierwszym smażeniem) wylej niedużą ilość ciasta i rozprowadź równomiernie. 
Smaż każdy naleśnik z obu stron.

W między czasie przygotuj krem. 
Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą - jeśli krem wyszedłby zbyt rzadki, dodaj więcej kakao i/lub zmielonych orzechów. Jeśli byłby za gęsty, dodaj więcej mleka i/lub syropu klonowego (jeśli nie byłoby wystarczająco słodkie).

Gotowe naleśniki złóż na cztery części i wysmaruj w środku kremem. 
Całość posyp dodatkowo posiekanymi orzechami, granatem i polej syropem klonowym.

SMACZNEGO! 

P.s. Ja do ostatnich naleśników dodałam (do jeszcze surowego ciasta) troszkę kakao i usmażone już wypełniłam serkiem homogenizowanym naturalnym wymieszanym z wanilią i stewią. 

4 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...