niedziela, 28 lutego 2016

Dietetyczny chlebek bananowy z kawałkami czekolady bez cukru

Dlaczego chlebek a nie ciasto? Ponieważ nie zawiera dużej ilości tłuszczu i cukru, przez co bardziej przypomina chleb na słodko, aniżeli tradycyjny wypiek cukierniczy. Można go posmarować ulubionym dżemem, serkiem, jogurtem ze świeżymi owocami, czy innym smarowidłem, jak i zjeść w czystej postaci, jako świetną i odżywczą przekąskę do kawy i herbaty.


SKŁADNIKI:

2 dojrzałe banany
2 jajka
1 łyżka miodu
1/2 szklanki mleka 1,5%
10g oleju kokosowego
stewia 100% (ostrożnie z ilością)
wanilia mielona
100g mąki razowej
50g zmielonych orzechów laskowych
1/3 łyżeczki soli himalajskiej/morskiej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
40g czekolady gorzkiej 90%


PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Rozgniecionego banana, jajka, miód, mleko, roztopiony olej kokosowy, stewię i wanilię wymieszaj razem.
Przesianą mąkę przez sitko, orzechy, sodę i sól połącz i dodaj do mokrych składników.
Całość wymieszaj.
Czekoladę podziel na malutkie kawałeczki i dodaj do ciasta.
Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki wylej ciasto i piecz przez około 40 minut (aż do "suchego patyczka").
Upieczony chlebek możesz polać odrobiną polewy czekoladowej (u mnie 3 łyżeczki kakao, 3-4 łyżeczki mleka, wanilia, szczypta soli i stewia) i posypać płatkami migdałowymi. Możesz go też zjeść sam lub z ulubionym dżemem, czy innym smarowidłem na słodko. SMACZNEGO:)


P.s. Przepis dostępny również na CODZISW.MENU

4 komentarze :

  1. Wyglada pięknie, cudne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie mogłabym dostać wanilię mieloną obeszłam wszystkie sklepy i nic :/ może jest jakiś zamiennik, bo wygląda to naprawdę cudownie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...