sobota, 22 sierpnia 2015

Jaglanik jogurtowy z borówkami | bezglutenowy, dietetyczny

Mniaaaaaaam!!! Tyle mam do powiedzenia apropos tego cudownego, zdrowego, jakże prostego i smacznego ciacha:) Moja mama zaczęła od dziubnięcia widelczykiem, a skończyła na wyjadaniu ciacha prosto z blachy:) I nie mogła skończyć:P Strasznie uroczy widok:P Nawet moja babcia zjadła, która kompletnie nieprzyzwyczajona do takich smaków, pochłonęła kawałek w całości:) Właściwie ciasto poszło tak szybko, jak szybko je zrobiłam:) Zapraszam po przepis:)


SKŁADNIKI:

na spód
5szt. daktyli + woda do zalania
5 orzechów włoskich
2 łyżki siemienia lnianego
10 łyżek płatków owsianych (bez glutenu dla bezglutenowców)
2 łyżki słonecznika
1 łyżka miodu
1 łyżka musu jabłkowego
cynamon, aromat waniliowy

na ciasto
100g kaszy jaglanej suchej (1 woreczek)
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
400g jogurtu naturalnego
aromat waniliowy lub ziarenka laski wanilii
4 łyżeczki żelatyny + woda do zalania

borówki, świeża melisa
polewa karobowa/czekoladowa (opcjonalnie)



PRZYGOTOWANIE:

Woreczek kaszy ugotuj według instrukcji na opakowaniu. 
Daktyle zalej wrzątkiem (tak aby woda je przykryła ) i odstaw na około 10 min.
Orzechy włóż do miski i zmiażdż tłuczkiem (tak aby pozostały małe kawałeczki).
Dodaj siemię lniane, płatki owsiane i słonecznik.
Daktyle zmiksuj aż powstanie masa, dodaj miód, mus jabłkowy, odrobinę cynamonu i aromatu waniliowego i wymieszaj z suchymi składnikami. 
Okrągłą foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż owsianą masę na dno tortownicy, wyrównaj łyżką i odłóż do lodówki.
W tym czasie, ostudzoną kaszę zmiksuj z miodem, cukrem, jogurtem i aromatem waniliowym (lub ziarenkami wanilii). 
Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu (u mnie wystarczyło zalać wrzątkiem i rozpuścić).
Do żelatyny dodaj jedną łyżeczkę masy jaglanej i wymieszaj tak aby nie powstały grudki. Dodaj jeszcze raz łyżkę masy i wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę wlej małym strumieniem do ciasta.
Całość zmiksuj jeszcze przez chwilę aż do dokładnego połączenia składników i wylej na lekko schłodzony spód owsiany. 
Po kilku godzinach stężony jaglanik wyłóż borówkami. 






Ciasto możesz polać polewą czekoladową (min. 70%), albo polewą karobową (u mnie karob, mleko, wanilia i odrobina miodu). Udekoruj listkiem melisy. 


Mama jadła, aż jej się uszy trzęsły:D:D 



4 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...