środa, 26 sierpnia 2015

Ekspresowa pasta kanapkowa z makreli, serka i cytryny

Idealna na śniadanie, kolację, podwieczorek, do szkoły, czy do pracy. Jest zdrowa, zawiera cenne, pełnowartościowe białko, tłuszcze i witaminę C. Szybko się ją robi, potrzebne są tylko 3 składniki i co najlepsze - nie trzeba jej przyprawiać. Sama w sobie jest na tyle wyrazista w smaku, że przyprawy tylko przykryłyby jej naturalny aromat. Makrela wędzona, serek naturalny chudy o wysokiej zawartości białka i sok z cytryny. Mniaaaam:)
Zazwyczaj jadam na śniadanie różne wariacje płatków (owsiane, jaglane, amarantus ekspandowany itd.) z jogurtem, owocami i orzechami. Ale wczoraj kupiłam pyszny, świeżutki chlebek pełnoziarnisty żytni na zakwasie i uznałam, że chyba warto od czasu do czasu zjeść też smaczną kanapkę, która napełni mój żołądek do syta (za pomocą błonnika zawartego w życie). Chętni na przepis?:)


Pamiętajcie tylko, że zanim sięgniecie po chleb "ciemny", najpierw sprawdźcie skład! Można to zrobić prosząc piekarza o jego udostępnienie lub czytając etykietę. Główna zasada to im mniej składników, tym lepiej. Często te "ciemne" chleby to nic innego jak białe pieczywo zabarwione karmelem na ciemniejszy kolor. Dlatego bądźcie świadomi swoich wyborów i nie dajcie się zmanipulować sklepowym chwytom marketingowym. 

Makrela wędzona to samo źródło cennych wartości odżywczych! W porównaniu z innymi rybami, jest ona bez wątpienia w czołówce pod względem właściwości zdrowotnych. Bogata jest w kwasy Omega-3, białko, potas, fosfor, magnez, żelazo i witaminy takie jak witamina D, A, E, B1, B2 i B6. Warto makrelę spożywać regularnie, a dostarczymy naszemu organizmowi samo zdrowie! 



SKŁADNIKI:

chleb żytni 
(bez zbędnych dodatków!)
1/2 makreli wędzonej
2 spore łyżki serka naturalnego
(o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości białka) 
sok z połowy cytryny 
(można dodać więcej, w zależności od jej wielkości i zawartości soku)
pomidor 



PRZYGOTOWANIE:

Makrelę otworzyć, wyjąć kręgosłup i przebrać mięso z ości.



Dodać serek, sok z cytryny i wymieszać, aż składniki dobrze się ze sobą połączą i powstanie gładka pasta do smarowania. 
Pomidora pokroić w plasterki.
Ukroić kromki chleba. 


Każdą kromkę posmarować pastą i nałożyć plaster pomidora. 


Do tego zielona herbatka i pyszne, zdrowe śniadanie gotowe!
SMACZNEGO!

Piszcie w komentarzach, co najchętniej jadacie na śniadanie:)
Miłego dnia!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...