piątek, 14 sierpnia 2015

Farinata z salsą z pomidorów i awokado | TARGI POMIDORÓW

Z greckich klimatów przenosimy się w równie upalne miejsce jakim są Włochy. Mam nadzieję, że lubicie tamtejszą kuchnię, bo na dzisiaj przygotowałam dla Was farinatę, czyli włoski chlebek z mąki z ciecierzycy, której przepisem dzieliłam się już z Wami na swoim fanpage'u 10 dni temu:) Wtedy odbywały się TARGI POMIDORÓW w sklepach sieci Carrefour (zobacz gazetkę). Pomimo iż akcja promocyjna się już zakończyła, serdecznie Was namawiam na zakup świeżych i pysznych pomidorów, które w połączeniu z awokado, cebulą czerwoną, oliwą z oliwek i bazylią, dają prawdziwie włoską ucztę dla podniebienia. Spróbujecie? :) 



Pomidory są prawdziwą bombą witaminową dla organizmu człowieka. Te niepozorne warzywa bogate są m.in. w witaminę C, potas, likopen i pektyny. Częste ich spożywanie zapobiega wszelkim chorobom, tj. zawał, miażdżyca, nowotwór oraz wspomaga trawienie i walkę z nadwagą. Zatem jadajcie je tak często jak tylko się da!:) 


 SKŁADNIKI:

farinata:
 150g mąki z ciecierzycy  
 300g wody 
 3 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżeczka tymianku
 sól morska, pieprz

 salsa:
 2 większe pomidory
 1 awokado
 1/2 cebuli czerwonej
 świeże listki bazylii
 1 łyżeczka oregano
 1-2 ząbki czosnku
 sól morska, pieprz1 łyżka soku z cytryny
 chili (opcjonalnie)



 PRZYGOTOWANIE:
 farinata

 W misce wymieszaj mąkę z wodą (powstanie konsystencja podobna do naleśnikowej). 
 Przygotowane ciasto przykryj na noc i odstaw na kilka godzin albo nawet na całą noc.
  Po tym czasie powstanie piana, którą zdejmij z wierzchu. 


 Rozgrzej piekarnik do 200st.
 Do ciasta dodaj oliwę oraz przyprawy i wymieszaj. 
Do formy "przyklej" (za pomocą odrobiny oliwy) papier do pieczenia. 
Pędzelkiem posmaruj również sam papier, aby ciasto ładnie dało się wyjąć po upieczeniu. 
Wylej ciasto.


Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30minut (tak aby wierzch się delikatnie przyrumienił). Po upieczeniu odczekaj kilka minut zanim pokroisz.  



salsa
Przygotuj wszystkie składniki.


Pomidory umyj i pokrój w kosteczkę. 
Awokado rozetnij na pół, wyjmij pestkę, wydrąż łyżką i drobno pokrój.
Cebulę obierz i również posiekaj.  

Czosnek pokrój lub wyciśnij przez praskę.
 Dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, pieprz, sól, oregano i listki bazylii. Wymieszaj.
 Jeśli lubisz ostre przyprawy, to szczypta chili podkręci smak. 
Gotową salsę nałóż na farinatę lub jedz jako sałatkę z dodatkiem farinaty.  




 Smacznego!

P.S. Napiszcie czy lubicie włoską kuchnię i czy mieliście już okazję jeść farinatę?:)
Miłego dnia!


2 komentarze :

  1. robisz cudowne zdjęcia i serwujesz niezwykle apetyczne przepisy; na pewno będę zaglądać częściej do Twojej kuchni
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Będzie mi ogromnie miło Cię tu częściej spotykać:) Pozdrawiam!:)

      Usuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...