niedziela, 16 sierpnia 2015

Cynamonowy mus jabłkowy | bez cukru

Zazwyczaj kupuję jabłka w sklepie. Zawsze marzyłam o domku z ogródkiem, w którym mogłabym posadzić jabłoń, ale póki co muszę zadowolić się mieszkaniem i owocami z super marketu:)
Tymczasem, dwa dni temu, będąc z moim chłopakiem u jego dziadków na wsi, dostałam od nich całą siatkę jabłek! Byłam prze szczęśliwa, ponieważ jednak takie jabłuszka, prosto z drzewa, niepryskane, smakują całkiem inaczej. Szybciej też dojrzewają i się psują, dlatego czym prędzej postanowiłam je zużyć:) I tak o to, powstał mus jabłkowy bez cukru, doprawiony cynamonem i odrobiną miodu. Samo zdrowie! Zapraszam po przepis:)



SKŁADNIKI:

jabłka (dowolna ilość)
miód i cynamon (do smaku)



PRZYGOTOWANIE:

Umyj jabłka, wydrąż gniazda nasienne i obierz ze skóry.



Pokrój jabłka, włóż do garnka i zalej wodą (nie za dużo).


Gotuj na małym ogniu do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać. 


Jeśli będzie za dużo wody, odlej. 
Dodaj miód i cynamon i zmiksuj na gładką masę.
Gotowy mus przelej do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Każdy z nich porządnie zakręć. 
Pod wpływem ciepła i pary jabłka same się zapasteryzują. Można również to zrobić w tradycyjny sposób (w piekarniku). 


Mus jest pyszny, nie za słodki i nadaje się do smarowania placuszków, naleśników, gofrów, kanapek, jak i również do wszelkiego rodzaju ciast, deserów, czy wytrawnych dań. 
PYYYCHA!!!:)




2 komentarze :

  1. Do naleśników, albo twarożku...o taaak pycha! ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. idealny do śniadania, aby "rankiem wszystko było lepsze":)

      Usuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...