niedziela, 31 maja 2015

Ciecierzyca po indyjsku, czyli slow food dla zabieganych


Wreszcie udało mi się dostać do komputera i mogłam zrobić wpis:) Wiem, że czekaliście na przepis i starałam się zrobić to tak szybko jak tylko się da! Przed nami kolejne wyzwanie w konkursie Kuchni Jogurtowej LEKKIE GOTOWANIE z jogurtem Naturalnym Gęstym. Dzisiaj pora na slow food, czyli zdrowe danie w 15 minut. Moja propozycja to ciepły, wartościowy i lekki posiłek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście bardzo popularnej przyprawy tj. garam masala, to koniecznie wybierzcie się do sklepu (np. Kuchnie Świata) i ją kupcie. Zapewniam, że Wasza kuchnia stanie się bardziej aromatyczna i bogata w nowe smaki:) 



SKŁADNIKI:

1 puszka ciecierzycy

1 przecier pomidorowy
2-3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego
3 łyżki wody
1/2 cebuli 
1 łyżeczka oleju kokosowego
1/3 łyżeczki kurkumy, 
1/2 łyżeczki garam masala
2 ząbki czosnku
odrobina chili i imbiru


kasza jaglana (opcjonalnie)
świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania na wierzchu


PRZYGOTOWANIE:


 Pokrojoną cebulką podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym.

 Dodajemy przyprawy i chwilę smażymy aż do zarumienienia się cebulki.
 Dodajemy przecier pomidorowy, wodę, czosnek i ciecierzycę. 



 Gdy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień i trzymamy na małym gazie około 10min. W połowie tego czasu dodać stopniowo i delikatnie jogurt. Można podawać z kaszą jaglaną. 


SMACZNEGO!

A Wy macie jakieś swoje ulubione potrawy, którym poświęcacie nie więcej niż 15-20min? 
Podzielcie się pomysłami:) Jeśli jeszcze do tego użyjecie jogurtu od Bakomy - to będziecie mieć szansę na wygraną w konkursie!:) Więc twórzcie dania smaczne i zdrowe i wpisujcie je w komentarzach:) Z niecierpliwością czekam na Wasze pomysły:)



4 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...