poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Lekkie kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu / Light small dumplings from millet and polish cottage cheese

Obiad na słodko? Tak, w Polsce uwielbiamy takie obiadki jak kluski, pierożki, naleśniki i wszystko to co jest mączne i z dodatkiem cukru. Jednak nie w każdym kraju są takie zwyczaje. Dlatego kluseczki można jeść nie tylko na obiad, ale również na śniadanie bądź przekąskę. 

Sweet lunch/dinner? Yes, in Poland we love midday meal which is with flour and sugar, like dumplings or pancakes. But in another countries are different customs. Therefore these small dumplings you can eat not just for dinner, but also for breakfest or snack. 



Jest to zdrowa, sycąca wersja tradycyjnych klusek i pierożków. Bez białej mąki, cukru, tłuszczu, a za to z dużą ilością białka i węglowodanów. 

It is healthy, filling version of traditional dumplings. Without white flour, sugar, fat, but with a lot of protein and carbohydrates. 




SKŁADNIKI:
(ok 10szt./1 porcja)

150g twarogu (półtłustego lub chudego)
3 łyżki suchej kaszy jaglanej
3-4 łyżki mąki razowej orkiszowej
1 białko jajka
stewia i wanilia (ilość wedle własnych upodobań)
truskawki i syrop klonowy



INGREDIENTS:
(about 10pc./1 portion)

150g polish cottage cheese (half-fat or low fat)
3 tbsp dry millet
3-4 tbsp wholemeal spelt flour
1 egg white
 stevia and vanilla
strawberries and maple sirup





PRZYGOTOWANIE:

Ugotuj kaszę jaglaną. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z białkiem, stewią i wanilią, dodaj ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną. Podsypuj mąką aż do uformowania jednolitej masy (podobnie jak przy robieniu pierogów leniwych). Ciasto powinno być miękkie i delikatne. Formuj kluseczki (mogą się delikatnie kleić do ręki). Do gotującej się wody wrzuć kluseczki, gdy wypłyną na wierzch - wyciągnij je. UWAGA! Trzeba pilnować, aby ich nie rozgotować i aby się nie rozpadły, dlatego nie wolno ich zbyt długo trzymać w wodzie. Podawaj razem z truskawkami i syropem klonowym. Smacznego!



INSTRUCTIONS:

Cook millet. Crush the quark with a fork, mix with egg white, stevia and vanilla and add coocked and cooled millet. Add flour and form until uniform mixture (like with cattage cheese noodle). The dough should be soft. Form balls from dough (it can stick a bit to your hands). Put small dumplings to boiling water and let them cook until they emerge. Take them off. ATENTION! Watch out to don't overcook them, that's why don't keep them too long in the water. Serve with strawberries and maple syrup. Bon appetit!








Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

3 komentarze :

  1. świetne kluseczki, a jakby tak dodać mąki kokosowej to chyba byłoby niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmmmm:) brzmi super! niestety nie mam mąki kokosowej. Ale jak tylko taką będę mieć (bądź zrobię), to nie omieszkam spróbować:) Dzięki:)

      Usuń
  2. Ostatnio robiłam bardzo podobne, tyle że z całym jajkiem i mąką gryczaną :) Te wyglądają bardzo apetycznie w towarzystwie truskawek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...