środa, 8 kwietnia 2015

Bataty, szparagi, brokuły i białko / Sweet potatoes, asparagus, broccoli and protein

Trzy pyszne i bardzo zdrowe warzywa plus odrobina białka...obiad idealny! Osoby nie jedzące mięsa mogą z powodzeniem zastąpić go ciecierzycą, bądź czymkolwiek innym. Dodatek chili i ziół prowansalskich powoduje świetne uzupełnienie słodkiego posmaku batatów. Koniecznie spróbujcie!

Three delicious and very healthy vegetables plus a little bit of protein...it means perfect lunch! If you don't eat meat, you can replace it with a chick-pea or something else. Additive of chili and herbes de provence causes a great supplement with sweet potatoes taste. Absolutely try it!




BATATY. Wiele osób poleca je jako zamiennik ziemniaków. Owszem, wyglądają podobnie, ale mnie bardziej przekonuje porównanie ich do dynii, czy marchewki, z uwagi na ich słodki smak. W internecie znajdziecie pełno przepisów z batatami w roli głównej, które świetnie sprawdzą się np. jako słodkie frytki lub jako dodatek do deserów. 
Bataty mają niski indeks glikemiczny, sporą zawartość białka, błonnika, tłuszczy, witamin A, B, C, E, K, b-karotenu oraz żelaza i wapnia. Warto sięgać po to warzywo, gdyż posiada aż 50% więcej wartości odżywczych niż jego popularny i uwielbiany przez wielu ludzi kuzyn - ziemniak. 


SWEET POTATOES. Many people recommend them as a substitute for white potatoes. Yes, they look simmilar, but for me they are more like a pumpkin or carrot, because of their sweet taste. In the internet you can find many recipes with them. Sweet potatoes are great as a baked sweet fries or as a additive for desserts. 
Sweet potatoes have low glicemic index, a lot of protein, cellulose, fats, vitamins A, B, C, E, K,  b-carotene, iron and calcium. It is worth it to reach for this vegetable, because it possess 50% more nutritive values than its popular cousin - potatoe. 




SZPARAGI są niskokaloryczne, bogate w witaminy i składniki mineralne takie jak: błonnik, kwas foliowy, inulina (naturalny prebiotyk), wapń, potas, fosfor, b-karoten, witaminy C i E oraz glutation (wspomaga m.in. oczyszczać wątrobę z toksyn). 

ASPARAGUS is low-calorie veggie, reach in vitamins and minerals such as: cellulose, folic acid, inulin (natural prebiotic), calcium, potassium, phosphorus, b-carotene, vitamins C, E and glutathione (it assists detoxify the liver).





SKŁADNIKI:

1/2 batata (ok. 180g)
kilka różyczek brokuła (ok. 200g)
4 łodygi zielonych szparagów (ok. 100g)
130g kurczaka (lub ciecierzycy)

1/2 łyżki oliwy z chili
kurkuma, pieprz, sól himalajska, zioła prowansalskie, chili, czosnek


INGREDIENTS:

1/2 sweet potato (ab 180g)
few broccoli flowers (ab 200g)
4 green asparagus stalks (ab 100g)
130g chicken (or chick-pea)

1/2 tbsp chili olive oil
curcuma, pepper, himalayan salt, herbes de provence, chili, garlic




PRZYGOTOWANIE:

Umyj i pokrój kurczaka na kawałki. Wymieszaj razem z oliwą i przyprawami. Odstaw. W tym czasie ugotuj batata w skórce (ale nie rozgotuj). Szparagi umyj, odetnij twarde końce łodyg i włóż pionowo do wody (główki powinny wystawać ponad wodę) razem z różyczkami brokuła. Gotuj około 5 minut. Na rozgrzaną patelnię wrzuć kurczaka, smaż aż lekko się zrumieni, dodaj pokrojone w kostkę warzywa, przypraw dodatkowo czosnkiem i ziołami, wymieszaj. Jeśli jest dla Ciebie zbyt suche, możesz polać dodatkowo oliwą. Smacznego:)


INSTRUCTIONS:

Clean and carve chicken. Add olive and spices. Put away. At the same time cook sweet potato with peel (but don't overcook). Wash asparagus, remove hard ends of the stalks, put vertically into water (heads shouldn't be in the water) with brocolli flowers. Cook about 5 minutes. Heat up the pan, add chicken and fry until golden brown. Add vegetables, spice with garlic and herbs, mix. If you need, you can use more olive oil.  Bon appetit:)






4 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...