SKŁADNIKI:
Karmel daktylowy
4 łyżki prażonych orzechów archaidowych
35 sztuk daktyli + woda do zalania
szczypta soli himalajskiej
35 sztuk daktyli + woda do zalania
szczypta soli himalajskiej
Polewa czekoladowa
2 rządki czekolady gorzkiej (min. 70%)
1/2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
kropla aromatu waniliowego (opcjonalnie)
1/2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
kropla aromatu waniliowego (opcjonalnie)
Batoniki
kilka wafli ryżowych wieloziarnistych
kilka łyżek prażonych orzechów archaidowych
kilka łyżek prażonych orzechów archaidowych
PRZYGOTOWANIE:
Karmel daktylowy
- Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 min.
- Orzechy zmiksuj na masło orzechowe.
- Odlej wodę z daktyli (ale nie wylewaj), owoce zmiksuj razem z masłem orzechowym. W razie potrzeby dolej odrobinę wody z daktyli.
- Do gładkiej masy daktylowo-orzechowej dodaj szczyptę soli.
Polewa czekoladowa
- Czekoladę razem z olejem rozpuść w kąpieli wodnej.
- Do roztopionej polewy dodaj opcjonalnie aromat. Jeśli preferujesz słodsze smaki, możesz dodać odrobinę zdrowej słodyczy (stewia, ksylitol, erytrytol, miód, syrop klonowy itp.)
Batoniki
- Wafle ryżowe pokrój w prostokąty (na kształt batonów).
- Każdy pasek posmaruj karmelem daktylowym, na który wyłóż orzechy i polej polewą czekoladową.
4 łyżki prażonych orzechów archaidowych
35 sztuk daktyli + woda do zalania
szczypta soli himalajskiej
35 sztuk daktyli + woda do zalania
szczypta soli himalajskiej
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:*
Usuńnie miekna pod wpływem kremu i czekolady?
OdpowiedzUsuńJeśli zje się od razu, to jest ok:)
UsuńHej hej uwielbiam zdrowe zamienniki, ale chcialam zapytac czym mozna by bylo zastapic daktyle??
OdpowiedzUsuń