czwartek, 16 lutego 2017

Zdrowe batoniki z wafli ryżowych a’la snickers

Słodka przekąska a’la snickers. Oczywiście nie oczekujcie tego samego smaku, jaki znacie w oryginalnej wersji. Chodzi bardziej o zaspokojenie potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, co będzie szybkie w wykonaniu, pozbawione cukru i zdrowe! Nie mówiąc o wyglądzie i smaku! Niebo w gębie:) Zapraszam po przepis :)



SKŁADNIKI:

Karmel daktylowy

4 łyżki prażonych orzechów archaidowych
35 sztuk daktyli + woda do zalania
szczypta soli himalajskiej

Polewa czekoladowa

2 rządki czekolady gorzkiej (min. 70%)
1/2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
kropla aromatu waniliowego (opcjonalnie)

Batoniki

kilka wafli ryżowych wieloziarnistych
kilka łyżek prażonych orzechów archaidowych


 PRZYGOTOWANIE:

Karmel daktylowy

  1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 min.
  2. Orzechy zmiksuj na masło orzechowe.
  3. Odlej wodę z daktyli (ale nie wylewaj), owoce zmiksuj razem z masłem orzechowym. W razie potrzeby dolej odrobinę wody z daktyli.
  4. Do gładkiej masy daktylowo-orzechowej dodaj szczyptę soli.

Polewa czekoladowa

  1. Czekoladę razem z olejem rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Do roztopionej polewy dodaj opcjonalnie aromat. Jeśli preferujesz słodsze smaki, możesz dodać odrobinę zdrowej słodyczy (stewia, ksylitol, erytrytol, miód, syrop klonowy itp.)

Batoniki

  1. Wafle ryżowe pokrój w prostokąty (na kształt batonów).
  2. Każdy pasek posmaruj karmelem daktylowym, na który wyłóż orzechy i polej polewą czekoladową.






4 łyżki prażonych orzechów archaidowych
35 sztuk daktyli + woda do zalania
szczypta soli himalajskiej
2 rządki czekolady gorzkiej (min. 70%)
1/2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
kropla aromatu waniliowego (opcjon

4 komentarze :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...