środa, 15 lutego 2017

Bezglutenowe naleśniki z pieczonym batatem, surowym topinamburem i sosem jogurtowo-musztardowym

Kochani! Pomału do Was wracam. Jesteście cudowni, że cały czas zaglądacie na Make it healthier, mimo rzadkich moich postów na blogu. Pamiętajcie też, że nawet jeśli tutaj nie pojawia się przepis, to możecie mnie śledzić na Faceboku i Instagramie. Tam wrzucam przepisy i inne pyszności, aby Was cały czas inspirować zdrową i smaczną  kuchnią! Dzisiaj prezentuję Wam przepis na super lekkie naleśniki z trzech składników: mąki gryczanej, jajka i wody. Są bezglutenowe i bardzo odżywcze. Do tego sos, w którym o majonezie i śmietanie możecie zapomnieć:) Ja wychodzę do Was z prostą i dietetyczną wersją na bazie jogurtu i musztardy. Do tego wszystkiego aromatyczny batat, którego nie sposób przestać jeść! I surowy topinambur, który chrupie razem z zielonymi liśćmi sałaty rzymskiej i rukoli. Do dzieła!:)


SKŁADNIKI:

Batat:
1/2 batata
1/2 łyżki oleju z pestek dyni
1/2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej i pieprzu
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
odrobinę papryki słodkiej i oregano 

Naleśniki:
5 łyżek mąki gryczanej
1 jajko
około 5 łyżek wody
1/2 łyżeczki oleju kokosowego

Farsz:
kilka liści sałaty rzymskiej
garść rukoli
Kawałek topinamburu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy Dijon


PRZYGOTOWANIE:

Batat
– Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  1. Batata umyj bardzo starannie.
  2. Podziel na pół i jedną połówkę pokrój w plastry.
  3. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą i pędzlem nakładaj z obu stron na plastry batata.
  4. Batata wyłóz na blaszkę, włóż do piekarnika i piecz około 25-30min (aż zmięknie i się lekko przyrumieni).
Naleśniki
  1. Wszystkie składniki wymieszaj.
  2. Na rozgrzany olej kokosowy wylej połowę ciasta (żeby zrobić dwa duże naleśniki, ale możesz zrobić 3 mniejsze).
  3. Każdy naleśnik smaż z obu stron aż do lekkiego przyrumienienia.
Farsz
  1. Jogurt wymieszaj z musztardą. Spróbuj. Jeśli potrzebujesz doprawić szczyptą soli i pieprzu – zrób to:)
  2. Sałatę i rukolę umyj i wysusz na ręczniku kuchennym.
  3. Topinambur obierz i pokrój w plasterki.
– Naleśnik posmaruj łyżką sosu, ułóż sałatę, rukolę, plastry batatów i topinambura i zawiń. SMACZNEGO:)


1 komentarz :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...