piątek, 17 lutego 2017

Dietetyczne pulpety w sosie pomidorowym z nitkami z batatów

Dzisiejszy przepis jest nie tylko zdrowy i dietetyczny, ale też banalnie prosty w przygotowaniu. A przy tym bardzo smaczny i idealny dla leniuchów, którym nie chce się zbyt długo stać w kuchni. Aromatyczne pulpety w sosie pomidorowym w lekkiej wersji z dodatkiem jogurtu naturalnego to istne „niebo w gębie”! Musicie tego spróbować! Zapraszam po przepis:)



Moje pulpety mimo iż są w lżejszej wersji, to nadal smakują bardzo dobrze. Dodatek batata dostarcza jeszcze więcej witamin i zdrowych węglowodanów. Robiąc z niego "nitki" może posłużyć jako makaron. Jeśli uda się Wam wykonać to danie, to koniecznie pochwalcie się efektami :)

 SKŁADNIKI:

pulpety
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
400g mielonego mięsa z kurczaka (może być też inne)
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól morska i pieprz
2 pomidory
2 szklanki przecieru pomidorowego
1 szklanka wody
2 łyżeczki oregano
garść bazylii świeżej
szczypta stewii (lub odrobinę zdrowego słodzidła dla smaku)
2 łyżki jogurtu naturalnego

bataty
1 duży lub 2 mniejsze bataty
szczypta soli morskiej
oliwa z oliwek 





PRZYGOTOWANIE:

pulpety
  1. Przygotuj wszystkie składniki.
  2. Pomidory pokrój w kostkę.
  3. Cebulę drobno posiekaj i smaż na rozgrzanej patelni z olejem do momentu aż się zarumieni.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj.
  5. Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, kminem rzymskim, kurkumą oraz papryką słodką. Zdejmij połowę zawartości patelni i dodaj do mięsa. Wszystko wymieszaj ręką i uformuj okrągłe pulpety (wielkość wedle uznania).
  6. Przygotowane mielone obsmaż z obu stron i zdejmij z patelni. Wrzuć skrojone pomidory i smaż aż zaczną robić się miękkie. Dodaj przecier, wodę, poszatkowaną świeżą bazylię, oregano, sól, pieprz i stewię (cukier trzcinowy do smaku). Włóż pulpety do sosu i duś na małym ogniu przez ok. 10 min.
  7. W tym czasie wymieszaj w szklance jogurt z kilkoma łyżkami sosu i dodaj pod koniec gotowania (zabieg ze szklanką potrzebny, aby sos się nie zważył). Wymieszaj.
 
bataty
  1. Bataty obierz i zetrzyj na tarce, tak aby powstał kształt makaronu nitki.
  2. Wrzuć na rozgrzaną patelnię. Gdy warzywo zacznie lekko przywierać do patelni, podlej je wodą. Gotuj przez chwilkę. Bataty powinny być al dente i pozbawione wody.
  3. Następnie skrop oliwą i przypraw solą.
  4. Na talerz wyłóż nitki z batata, pulpety w sosie oraz świeże listki bazylii. 

  
SMACZNEGO!

4 komentarze :

  1. Świetne danie :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie potrawy! Idealne na obiad. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pulpety w takim drobiowym wydaniu bardzo lubię. Zaciekawiły mnie te nitki z batatow jako dodatek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...