Zatem co powiecie na pyszne grzanki z chleba razowego lub żytniego z masłem dyniowym, cieplutką i mocno cynamonową śliwką oraz chipsami kokosowymi? Do tego najlepiej jeszcze gorąca herbatka zielona i interesujący rozmówca:) Może ktoś mi chce potowarzyszyć?:)
Takie kanapeczki to nie tylko idealna propozycja na śniadanie, ale i jako przekąska w ciągu dnia. Ze względu na to, iż masełko dyniowe ma minimalną zawartość tłuszczu (tylko z masła orzechowego, którego jest niewiele), mogą je stosować osoby na diecie, dbające o sylwetkę, weganie i wszyscy ci, którzy lubią odkrywać nowe smaki i się ich nie boją:)
SKŁADNIKI:
masło dyniowe
1/2 małej dyni hokkaido
1 łyżka masła orzechowego 100%
stewia
szczypta soli himalajskiej
śliwka
ok. 8 śliwek
1 łyżka miodu (lub syropu klonowego dla wegan)
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka oleju kokosowego
chleb razowy/żytni (bez ulepszaczy i innych dziwnych dodatków)
chipsy kokosowe
listek świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE:
dynia
Wyciągnij miąższ z dyni, przekrój na mniejsze części i ugotuj (ja dałam na patelnię i zalałam niewielką ilością wody i gotowałam tak długo aż zmiękła).
Gdy woda wyparuje, a dynia będzie odpowiednio elastyczna, zmiksuj ją aż do uzyskania gładkiego musu.
Dodaj masło orzechowe, sczyptę soli i stewii do smaku. Wymieszaj.
Takie masełko możesz przechowywać w lodówce do kilku dni.
śliwka
Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki i wrzuć na patelnię. Gdy zaczną się smażyć, dodaj olej kokosow, cynamon i miód. Karmelizuj tak długo aż śliwka troszkę puści sok i zmięknie (ale nie za długo, tak aby się nie rozpadła i żeby skórka nie zaczęła schodzić).
Takie śliwki najlepiej zjeść od razu na ciepło. Jeśli zostaną, to można przechowywyać w lodówce i przed kolejnym spożyciem należy je raz jeszcze wrzucić na patelnię, aby sie podgrzały.
grzanki
Kromki chleba włóż do tostera albo piekarnika.
Gotowe i chrupiące grzanki posmaruj masłem dyniowym, ciepłą i skarmelizowaną śliwką, posyp chipsami kokosowymi i udekoruj listkiem świeżej mięty.
Ja dla odmiany (ponieważ najczęściej jem płatki owsiane z jogurtem, owocami i orzechami) zrobiłam sobie dzisiaj na śniadanie grzanki.
I chyba powinnam od czasu do czasu coś zmienić w swojej rutynie:)
A Wy? Macie jakieś swoje ulubione przepisy na śniadanie?
A może ktoś z Was się skusi na powyższe grzaneczki i podzieli się zdjęciem, bądź komentarzem?:) Jestem ciekawa Waszych opini:)
Trzymajcie się CIEPLUTKO i miłej niedzieli Wam życzę!:)
U'lala wiesz jak narobić mi smaka! Genialne :)
OdpowiedzUsuńSama sobie narobiłam:) Jak tylko gdzieś widzę te zdjęcia, to znowu chce mi się to zrobić!:) Pyycha!:)
Usuń