wtorek, 7 lipca 2015

Sezamowa sałatka z kaszy jaglanej na ostro z patelni

Upały dają w kość, ale coś trzeba jeść. Nie zrezygnowałam z chili, ponieważ uwielbiam dobrze przyprawione dania. Aby uniknąć jednak wysokich temperatur, bo wystarczająco gorąco jest na zewnątrz, a i chili robi swoje, obiad podałam letni. Kasza jaglana gości u mnie niemalże codziennie. Nie dość, że zdrowa, to jeszcze dość uniwersalna w smaku. Dlatego można ją przygotowywać na różne sposoby. Dzisiaj zapraszam na ekspresowe sezamowo-sojowe smaki!:) Dania w 15 minut to moja specjalność. Szybko i pysznie:)  





 SKŁADNIKI:
(na dwie porcje) 

7 łyżek suchej kaszy jaglanej + woda do gotowania (w proporcji 1:3)
200g kurczaka
1 jajko
8 pieczarek (u mnie brązowe)
2 młode marchewki
2 łodygi selera
1/2 papryki żółtej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
pieprz

sezam jasny i czarny
olej sezamowy




PRZYGOTOWANIE:

Kaszę prażymy na patelni i przepłukujemy trzykrotnie. Gotujemy na małym ogniu na sypko. 
Wszystkie warzywa i kurczaka kroimy w kostkę. 
Wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez oleju) same warzywa (gdyby przywierały do patelni, to podlać odrobiną wody). Przyprawiamy. 
Gdy lekko się podsmażą, dodajemy kurczaka.
Smażymy jeszcze koło 7 minut (kurczak nie może być surowy, warzywa mogą być al dente, a wszystkie smaki i aromaty powinny się przegryźć). 
Rozbijamy jajko i mieszamy (jak jajecznicę).
Na patelnię wrzucamy kaszę jaglaną, mieszamy. 
Przekładamy do miseczek. 
Posypujemy sezamem i skrapiamy olejem sezamowym.
GOTOWE!:) 






A Wy lubicie ostre dania? Czy zdecydowanie bardziej preferujecie łagodną kuchnię? 
Napiszcie proszę w komentarzach, czy jesteście z chili za pan brat, czy raczej się nie lubicie:)



Gotuj w zdrowym stylu

1 komentarz :

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...