wtorek, 21 lipca 2015

Gryczane placuszki z serka wiejskiego z twarożkiem figowym i owocami | bezglutenowe, bez mąki i cukru, dietetyczne

Uwielbiam śniadania, bo wtedy można robić wszelakiego rodzaju wariacje na temat placuszków, naleśników, omletów i owsianek. Poranna pora jest też idealna do zajadania się pysznymi i soczystymi owocami, które szczególnie w sezonie smakują znacznie lepiej!:) Dzisiejsze placuszki z serka wiejskiego wzbogaciłam o mąkę gryczaną, która ma o niebo więcej wartości odżywczych od mąki pszennej. Są one bezglutenowe, bez dodatku cukru i dietetyczne! A więc idealne na ciepłe dni:)
Zapraszam!:)


SKŁADNIKI:
(na 3 placki - 1 porcję)

placuszki
2/3 opakowania 200g serka wiejskiego (u mnie o niższej zawartości tłuszczu)
2 łyżki mąki gryczanej
1 całe jajko + 1 białko
1 płaska łyżeczka kakao
wanilia mielona, stewia

twarożek figowy
pozostała część serka wiejskiego
1 łyżka mleka
2 suszone figi
1 łyżeczka soku z cytryny
cynamon, wanilia mielona

dodatki
1 kiwi
borówki
syrop z agawy (opcjonalnie)



PRZYGOTOWANIE:

Składniki na placuszki wymieszaj w miseczce.
Na rozgrzaną patelnię teflonową wykładaj po 3 łyżki masy (ilość na jednego placka).
Smaż z obu stron, tak aby ładnie się ścięły, odchodziły od patelni i były przyrumienione. 

Pozostałą część serka wiejskiego zmiksuj z mlekiem, figą i przyprawami (tak aby powstała gładka konsystencja).

Kiwi obierz, pokrój na plastry. Borówki umyj. 

Na talerz wyłóż placki, każdy posmaruj twarożkiem i wyłóż owocami. Polej odrobiną syropu z agawy, jeśli lubisz bardzo słodkie placuszki:) 

SMACZNEGO!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję ślicznie za odwiedziny!
Jeśli spodobał Ci się post, to z przyjemnością o tym przeczytam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...